Τα ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια σκοτώνουν περίπου 35.000 άτομα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πολυαναμενόμενη από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC: Centers for Disease Control and Prevention).

Μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μολύνσεις από γονόρροια ανθεκτικές στα φάρμακα έχουν αυξηθεί. Περισσότερο από μισό εκατομμύριο τέτοιων λοιμώξεων συμβαίνουν κάθε χρόνο, διπλάσιες από τις αναφερόμενες το 2013. Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να είναι μια ακούσια συνέπεια της επιτυχίας του PrEP, του χαπιού που χορηγείται μία φορά την ημέρα, για την προστασία από λοίμωξη του ιού HIV, γεγονός που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο προσεκτικούς στη χρήση προφυλακτικών.

Τα εντεροβακτηρίδια που παράγουν ένζυμα ESBL (ευρέως φάσματος βλακταμάσες) είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Συχνά προκαλούν λοιμώξεις σε αλλιώς υγιείς ανθρώπους. Το CDC εκτιμά ότι το 2017 υπήρχαν 197.400 περιπτώσεις νοσηλευόμενων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων 9.100 θανάτων.

Οι λοιμώξεις που οφείλονται στον ανθεκτικό στην ερυθρομυκίνη στρεπτόκοκκο της ομάδας Α έχουν τετραπλασιαστεί από την έκθεση του 2013. Για την ώρα, ο στρεπτόκοκκος που μολύνει τον λαιμό δεν είναι ανθεκτικός στα κοινά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής όπως η πενικιλίνη ή η αμοξικιλλίνη. Αλλά οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν ερυθρομυκίνη και αζιθρομυκίνη για τη θεραπεία της κατάστασης, ειδικά για άτομα που είναι αλλεργικά στην πενικιλίνη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις δύο νέες απειλές που θεωρήθηκαν επείγουσες είναι το ανθεκτικό στη καρβαπενέμη Acinetobacter. Τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, και λοιμώξεις του αίματος ή ουρολοίμωξη, είναι ήδη ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά και συχνά μολύνουν τις επιφάνειες των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και τον ιατρικό εξοπλισμό. 

Η άλλη νέα επείγουσα απειλή είναι ο Candida auris, ένας μύκητας που μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις εάν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Διαδίδεται εύκολα μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών. Είναι συχνά ανθεκτικός σε όλα τα κύρια αντιμυκητιακά φάρμακα. Όταν το CDC εξέδωσε την πρώτη του έκθεση σχετικά με τις λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον C. auris, επειδή άρχισε να εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης