Θάνος Ξυδόπουλος

Η θρόμβωση προκαλεί περισσότερους θανάτους από το AIDS, τον καρκίνο και τα τροχαία ατυχήματα μαζί. Πρόκειται για μία ασθένεια με ποσοστό θνησιμότητας 5 φορές μεγαλύτερο από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και αποτελεί την κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας και τη δεύτερη αιτία θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο. Έτσι, η ενημέρωση των πολιτών για αυτόν τον κίνδυνο που χαρακτηρίζεται σαν να περπατάς απάνω σε μία λεπτή κόκκινη γραμμή ή ένα τεντωμένο σκοινί είναι πολύ σημαντική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό και ξεκινά και  στην Ελλάδα η πρώτη στον κόσμο τηλεφωνική γραμμή, η οποία εντάσσεται στο διεθνές πρόγραμμα “Gate of Thrombs Live”, το οποίο είναι μία πρωτοβουλία της Δανικής φαρμακοβιομηχανίας LEO Pharma για την πρόληψη αυτής της ασθένειας.

 Στην σημερινή εταιρική  παρουσίαση, o Xavier Bertin, από την  LEO PHARMA, υπεύθυνος παγκοσμίως για τη θρόμβωση υπογράμμισε ότι η λειτουργία της γραμμής στην Ελλάδα αποτελεί μία πιλοτική ενέργεια για την εταιρεία και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα αξιολογηθεί η επέκτασή της σε άλλες χώρες.

«Στην θρόμβωση καλείσαι να περπατήσεις σε τεντωμένο σχοινί»   σημείωσε χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την βασική αιτία θανάτου στην Ελλάδα,δηλαδή τον ύπουλο κίνδυνο της θρόμβωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν πέσεις από το σχοινί από αριστερά έχεις τον κίνδυνο θρόμβου, Αν πέσεις από δεξιά έχεις τον κίνδυνο αιμορραγίας» είπε ο Δημήτρης Ρίχτερ, οποίος είναι και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω τηλεφωνική γραμμή έχει στελεχωθεί με εξειδικευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, το οποίο θα παρέχει πληροφόρηση και συμβουλές γύρω από τη θρόμβωση. Για την προστασία τόσο των ασθενών όσο και των επιστημόνων, θα ζητείται από τον καλούντα να μένει ανώνυμος και οι κλήσεις θα ηχογραφούνται. Οι υπηρεσίες θα είναι καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν θα αντικαθιστούν την απόφαση του θεράποντος ιατρού για την πορεία του ασθενή.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα πολλών επιστημονικών εταιρειών, όπως η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης