Ζήσης Ψάλλας

Τα νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της σεμαγλουτίδης (Ozempic και Wegovy), μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς να διαχειριστούν το βάρος που ανακτούν μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με μια μελέτη του UT Southwestern Medical Center (UTSW). Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρχαν πολύ λίγα δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αύξησης βάρους μετά τη βαριατρική επέμβαση», δήλωσε ο Jaime Almandoz, Αναπληρωτής Καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι τα νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της ανάκτησης βάρους και τη βελτιστοποίηση του σωματικού βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Διαπίστωσε επίσης ότι τα θεραπευτικά σχήματα διαχείρισης βάρους που περιέχουν σεμαγλουτίδη λειτούργησαν καλύτερα από αυτά που περιείχαν λιραγλουτίδη, ακόμη και όταν η δόση της σεμαγλουτίδης ήταν χαμηλότερη από αυτή που είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας».

Τα τελευταία χρόνια, δύο φάρμακα κατά της παχυσαρκίας έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ: η σεμαγλουτίδη (Wegovy), η οποία χορηγείται ως εβδομαδιαία ένεση και η λιραγλουτίδη (Saxenda), μια καθημερινή ένεση. Και τα δύο ανήκουν στην ίδια κατηγορία φαρμάκων -ανάλογα του πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (GLP-1)- και λειτουργούν ελέγχοντας την όρεξη και τον κορεσμό. 

Η νέα μελέτη ανέλυσε τα αρχεία υγείας για 207 ενήλικες που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε θεραπεία για παχυσαρκία στο πρόγραμμα Weight Wellness του UTSW μεταξύ 2015 και 2021. Σχεδόν το 90% των ασθενών ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν 55. Αυτοί οι ασθενείς ήταν, κατά μέσο όρο, οκτώ χρόνια μετά το χειρουργείο και είχαν ανακτήσει πάνω από το 40% του βάρους που έχασαν μετά τις βαριατρικές επεμβάσεις τους. Τα δεδομένα αναλύθηκαν από ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν σχήματα διαχείρισης βάρους που περιείχαν είτε σεμαγλουτίδη είτε λιραγλουτίδη για τουλάχιστον τρεις μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δώδεκα μήνες αργότερα, όσοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν χάσει κατά μέσο όρο το 12,9% του σωματικού τους βάρους, ενώ όσοι έπαιρναν λιραγλουτίδη είχαν χάσει 8,8%. Τα άτομα στην ομάδα της σεμαγλουτίδης είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν χάσει πάνω από το 10% του σωματικού τους βάρους. Τα αποτελέσματα με τη σεμαγλουτίδη παρέμειναν αμετάβλητα όσον αφορά την ηλικία, το φύλο ή τον τύπο της βαριατρικής επέμβασης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης