Ζήσης Ψάλλας

Τα περιστατικά μιας σπάνιας νευροαγγειακής νόσου που ονομάζεται σηραγγώδες αγγείωμα μπορούν να προκληθούν από ένα συγκεκριμένο μείγμα βακτηρίων του εντέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σηραγγώδη αγγειώματα είναι βλάβες που αποτελούνται από ασυνήθιστα επεκτατικά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Ευτυχώς, δεν είναι μια κοινή ασθένεια, καθώς εμφανίζεται μόλις στο 0,2% του πληθυσμού. Ο αντίκτυπος της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού αναπτύσσονται αυτά τα ανώμαλα αγγεία. Σε ορισμένες περιοχές του νευρικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις οι οποίες συχνά επιδεινώνονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Σε άλλες περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία στα άκρα, προβλήματα με την όραση ή απώλεια μνήμης. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σποραδικά σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό της νόσου στην οικογένειά τους, υπάρχει επίσης μια οικογενής μορφή που έχει συσχετιστεί με μικρό αριθμό γονιδίων.

Για να διερευνήσουν τον πιθανό ρόλο που παίζουν τα βακτήρια στην πάθηση, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων για περισσότερα από 100 άτομα που είχαν διάγνωση είτε οικογενών είτε σποραδικών μορφών της νόσου. Παρόμοια δείγματα συλλέχθηκαν και από 250 εθελοντές που δεν είχαν διάγνωση.

Μια γενετική ανάλυση και στα δύο σύνολα δειγμάτων επιβεβαίωσε μια σαφή σχέση μεταξύ της νευροαγγειακής πάθησης και της επικράτησης των gram αρνητικών βακτηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχετική αφθονία μόνο τριών ειδών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιόπιστη ταξινόμηση των ατόμων με σηραγγώδες αγγείωμα από αυτούς που δεν είχαν. Εκείνοι με μεγαλύτερες ποσότητες ενός αρνητικού κατά gram είδους που ονομάζεται Odoribacter splanchnicus και χαμηλότερο αριθμό θετικών κατά gram Faecalibacterium prausnitzii και Bifidobacterium teencentis είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από αυτή την πάθηση.

Σε συνδυασμό με προηγούμενες μελέτες, το εύρημα αυτό είναι ένα ισχυρό στοίχημα για το ότι η ύπαρξη ορισμένων τύπων βακτηρίων στο έντερο προκαλεί ασυνήθιστα υψηλή φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών στα αγγεία του εγκεφάλου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης