Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη μοντελοποίησης που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) -πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέτος- υποδηλώνει ότι το μέσο άτομο με διαβήτη τύπου 1 (T1DM) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ζήσει σχεδόν οκτώ χρόνια λιγότερο από το μέσο άτομο στον γενικό πληθυσμό χωρίς διαβήτη, ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 (T2DM) θα ζήσουν σχεδόν 2 χρόνια λιγότερο. Η μελέτη έγινε από τον δρα Adrian Heald του University of Manchester και τους συνεργάτες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα που υποστηρίζουν 41,3 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 217.000 ήταν στο μητρώο T1DM και 2,5 εκατομμύρια στο μητρώο T2DM.

Στο μοντέλο, το μέσο άτομο με T1DM (ηλικία 42,8 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής 32,6 ετών (διαβίωση έως 75,4 ετών), σε σύγκριση με τα 40,2 έτη (διαβίωσης έως 83,0 ετών) στον αντίστοιχο μη διαβητικό πληθυσμό.

Το μέσο άτομο με T2DM (ηλικία 65,4 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής 18,6 ετών (διαβίωσης έως 84,0 ετών) σε σύγκριση με τα 20,3 έτη (διαβίωσης έως 85,7 ετών) για τον αντίστοιχο μη διαβητικό πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς αναφέρουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη τους, δηλαδή ότι χρησιμοποιούνται δεδομένα θνησιμότητας σε εθνικό επίπεδο και όχι δεδομένα σε επίπεδο πρακτικής γενικού γιατρού.

Επίσης, είναι πιθανό άλλοι παράγοντες να συμβάλλουν όπως το κάπνισμα, η αδράνεια, το υπερβολικό βάρος, η υπέρταση και η λήψη στατινών. Αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας μελλοντικής πλήρους ανάλυσης.

Ωστόσο οι συγγραφείς λένε ότι είναι πιθανό πως το επίπεδο HbA1c θα παραμείνει ισχυρός, ανεξάρτητος και καθοριστικός παράγοντας θνησιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης