Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 8.000 έως 9.000 βήματα καθημερινά είχαν μειωμένους κινδύνους εμφάνισης μιας σειράς παθήσεων σε διάστημα επτά ετών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι μια απλή συνταγή, είπε ο Chip Lavie, ιατρικός διευθυντής καρδιακής αποκατάστασης και πρόληψης στο John Ochsner Heart and Vascular Institute στη Νέα Ορλεάνη.

Ο Lavie επεσήμανε έναν παράγοντα που μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με τον αριθμό των βημάτων, την ταχύτητα βηματισμού, που είναι το κλειδί για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης. «Η φυσική κατάσταση», είπε ο Lavie, «είναι ένας από τους ισχυρότερους προστάτες ενάντια στις περισσότερες ασθένειες».

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από 6.000 ενήλικες ηλικίας 41 έως 67 ετών που χρησιμοποιούσαν συσκευές Fitbit για να παρακολουθούν τα καθημερινά τους βήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, είχαν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά τους αρχεία υγείας, για να δουν πώς συσχετίζεται ο αριθμός των καθημερινών βημάτων τους με τον κίνδυνο να διαγνωστούν με διάφορες χρόνιες παθήσεις. Ο διάμεσος αριθμός καθημερινών βημάτων ήταν περίπου 7.700 (περίπου 3,5 μίλια) που σημαίνει ότι τα μισά άτομα έκαναν περισσότερα βήματα και τα άλλα μισά λιγότερα.

Σε διάστημα επτά ετών, σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που έκαναν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 8.200 βήματα την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία. Είχαν επίσης χαμηλότερους κινδύνους για καταστάσεις που συχνά σχετίζονται με την παχυσαρκία: υπνική άπνοια, και παλινδρόμηση οξέος. Οι πιθανότητες να διαγνωστούν με μείζονα κατάθλιψη μειώθηκαν επίσης. Τα άτομα στο κορυφαίο 25% για τον αριθμό των βημάτων -που συνήθως έκαναν κοντά στα 11.000 βήματα την ημέρα- είχαν 30-50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτές τις παθήσεις, σε σύγκριση με άτομα στο χαμηλότερο 25%, των οποίων ο αριθμός βημάτων κυμαινόταν γύρω στα 6.000.

Οι ερευνητές ανέφεραν ένα παράδειγμα. Εάν ένα υπέρβαρο άτομο αυξήσει τον ημερήσιο αριθμό βημάτων του από 6.000 σε 11.000, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο κατά 64%. Όταν επρόκειτο για διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, η μελέτη βρήκε ένα φαινόμενο «πλατό» -όπου οι κίνδυνοι αυτών των καταστάσεων μειώθηκαν όταν οι άνθρωποι έκαναν μεταξύ 8.000 και 9.000 βήματα την ημέρα. Αλλά η περισσότερη μετακίνηση δεν προσέφερε πρόσθετη προστασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης