Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι έξι φλιτζάνια καρέ σχετίζονται με μικρότερο συνολικό όγκο εγκεφάλου και 53% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν 398.646 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών, που ελήφθησαν από την ερευνητική βάση δεδομένων UK Biobank. Κατέγραψαν τον αριθμό αυτών των ανθρώπων που εμφάνισαν άνοια ή έπαθαν εγκεφαλικό με την πάροδο του χρόνου και ανέλυσαν τα δεδομένα παράλληλα με την πρόσληψη καφέ. Για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και όγκου εγκεφάλου, οι ερευνητές συνέκριναν την απεικόνιση του εγκεφάλου με την ποσότητα καφέ που έπιναν καθημερινά οι συμμετέχοντες. Αυτή η πτυχή της μελέτης εξέτασε 17.702 άτομα από τα 398.646.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο καφέ κατανάλωναν οι συμμετέχοντες καθημερινά, τόσο μικρότερος ήταν ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου τους. Ο κίνδυνος άνοιας ήταν λιγότερο απλός. Τα άτομα που δεν έπιναν καφέ ή έπιναν ντεκαφεϊνέ, εμφάνισαν ελαφρώς υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τα άτομα που έπιναν μέτρια ποσότητα καφέ. Από την άλλη, οι πιθανότητες άνοιας ήταν σημαντικά υψηλότερες για όσους έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια ημερησίως. Τα άτομα που έπιναν ένα έως δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν πρέπει να αγνοηθούν. Μας βοηθούν να διαμορφώσουμε ερωτήσεις για μελλοντική έρευνα. Πρέπει να γίνει πολλή περισσότερη έρευνα για το πώς αλληλεπιδρά η καφεΐνη με το σώμα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η νέα μελέτη ήρθε μετά από μια προηγούμενη που βρήκε ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 65%. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ είναι ευεργετική για την υγεία, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων και βελτιώνει το μεταβολισμό και τη γνωστική λειτουργία. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η ποσότητα έχει σημασία. Έτσι, ενώ τα ευρήματα εδώ δεν προκαλούν ανησυχία, αν πίνετε έξι φλιτζάνια καφέ ή περισσότερα την ημέρα, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε να πίνετε λίγο λιγότερο. Ίσως ένα με τρία φλιτζάνια την ημέρα. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης