Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον έξι άλλοι τύποι κορωνοϊών είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους, με μερικούς να προκαλούν κρυολόγημα και δύο άλλους τύπους να προκαλούν τις φονικές εστίες SARS και MERS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κορωναϊός ονομάζεται έτσι λόγω των αιχμών του στέμματος που προεξέχουν από την επιφάνεια του. Περιβάλλεται από μια φυσαλίδα ελαιωδών μορίων (λιπιδίων), η οποία καταρρέει όταν έρχεται σε επαφή με σαπούνι -γι’ αυτό δουλεύει καλά το πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι.

Εισαγωγή σε ένα ευπαθές κύτταρο

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω της μύτης, του στόματος ή των ματιών, και στη συνέχεια συνδέεται με κύτταρα στους αεραγωγούς που παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ACE2. Ο ιός πιστεύεται ότι προέρχεται από νυχτερίδες, όπου μπορεί να συνδέθηκε με μια παρόμοια πρωτεΐνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιός μολύνει το κύτταρο διαχέοντας την λιπαρή μεμβράνη του στη μεμβράνη του ανθρώπινου κυττάρου. Μόλις φτάσει στο εσωτερικό του κυττάρου, απελευθερώνει ένα γενετικό υλικό που ονομάζεται RNA.

Το γονιδίωμα του ιού είναι μικρότερο από 30.000 γενετικά “γράμματα” -η ανθρώπινη είναι πάνω από 3 δισεκατομμύρια. Το μολυσμένο κύτταρο διαβάζει το RNA και αρχίζει να παράγει πρωτεΐνες που βοηθούν να γίνουν πολλά αντίγραφα του ιού.

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν μόνο τα βακτήρια και δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς. Αλλά οι ερευνητές δοκιμάζουν αντιιικά φάρμακα που μπορεί να διαταράξουν τις ιικές πρωτεΐνες και να σταματήσουν τη μόλυνση.

Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται, o μηχανισμός του κυττάρου αρχίζει να αναδύει νέες αιχμές και άλλες πρωτεΐνες που σχηματίζουν περισσότερα αντίγραφα του κορωνοϊού.

Τα νέα αντίγραφα μεταφέρονται στα εξωτερικά άκρα του κυττάρου. Κάθε μολυσμένο κύτταρο μπορεί να απελευθερώσει εκατομμύρια αντίγραφα του ιού πριν τελικά καταρρεύσει και πεθάνει. Οι ιοί μπορεί να μολύνουν κοντινά κύτταρα ή να καταλήγουν σε σταγονίδια που διαφεύγουν από τους πνεύμονες.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από Covid-19 προκαλούν πυρετό καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα παλεύει για να εκκαθαρίσει τον ιό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά και να αρχίσει να προσβάλλει τα κύτταρα των πνευμόνων. Οι πνεύμονες εμποδίζονται με υγρά και πεθαίνουν τα κύτταρά τους, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Ένα μικρό ποσοστό λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και πιθανώς σε θάνατο.

Ο βήχας και το φτάρνισμα μπορούν να μολύνουν άλλα άτομα και επιφάνειες, όπου ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός για αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 πρέπει να φορούν μάσκα για να μειωθεί η απελευθέρωση των ιών. 

Ένα μελλοντικό εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να παράγει αντισώματα που στοχεύουν τον ιό SARS-CoV-2 και να τον εμποδίσουν να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Το εμβόλιο της γρίπης λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης