Ζήσης Ψάλλας

Γιατί λεκιάζουν τα δόντια κάποιων ανθρώπων όταν πίνουν κόκκινο κρασί και πώς μπορείτε να αποτρέψετε κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια των γιορτών;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση βρίσκεται στη σχέση μεταξύ της φύσης του κρασιού και του σμάλτου των δοντιών σας, λέει η Uchenna Akosa, οδοντίατρος και επικεφαλής των Rutgers Health University Dental Associates όπου γίνεται η πρακτική της σχολής της Rutgers School of Dental Medicine.

«Όταν πίνετε κόκκινο κρασί, δέχεστε μια τριπλή απειλή για την λευκότητα των δοντιών σας: τις ανθοκυανίνες οι οποίες είναι χρωστικές ουσίες στα σταφύλια και προσδίδουν στο κόκκινο κρασί το χρώμα του, τις τανίνες που βοηθούν στη δέσμευση των χρωστικών ουσιών στα δόντια σας, και στα οξέα του κρασιού που χαράζουν το σμάλτο σας, καθιστώντας το πιο πορώδες και ευκολότερο λεκιάσει. Η αντοχή του σμάλτου σας και το πόσο επιρρεπείς είστε στην πλάκα συσσώρευσης είναι το κλειδί για το πόσο τα δόντια σας μπορεί να λεκιάσουν», λέει η Akosa.

Οι συμβουλές της Akosa για την αποτροπή του αποχρωματισμού των δοντιών λόγω του κρασιού είναι οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Βουρτσίστε πριν, αλλά όχι αμέσως μετά το ποτό. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας 30 λεπτά πριν πιείτε, αλλά όχι αμέσως μετά διότι η οδοντόπαστα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη χάραξη.
  • Μην πίνετε λευκό κρασί πριν από το κόκκινο κρασί: Το επιπλέον οξύ στο λευκό κρασί θα επιδεινώσει τη χρώση.
  • Πίνετε νερό ενώ πίνετε κρασί: Το ξέπλυμα του κρασιού με νερό, το οποίο δεν είναι όξινο, μετά την κατανάλωση κρασιού βοηθά στη μείωση της οξύτητας και διεγείρει τη ροή του σάλιου, το οποίο είναι κρίσιμο για την καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων και για τη διατήρηση του ιδανικού pH στο στόμα σας. Η τσίχλα είναι εξίσου σημαντική επειδή διεγείρει επίσης το σάλιο. Το τυρί είναι ιδανικό για “ζευγάρωμα” με το κρασί καθώς ταυτόχρονα διεγείρει το σάλιο και μειώνει την οξύτητα από το κρασί.
  • Κάντε τακτικά καθαρισμό δοντιών στον οδοντίατρό σας για να διατηρήσετε το σμάλτο ισχυρό: Οι καθαρισμοί μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πλάκας, η οποία είναι μια όξινη ουσία που βλάπτει το σμάλτο των δοντιών. Αν δεν καθαρίζεται, αυτό μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και ουλίτιδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης