Ζήσης Ψάλλας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αιτία του διαβήτη είναι το σπλαχνικό λίπος που μαζεύεται στο πάγκρεας και το συκώτι. Οποιαδήποτε συνεχής μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να αφαιρέσει το υπερβολικό λίπος που βρίσκεται στο συκώτι και το πάγκρεας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Για να κατανοηθεί καλύτερα ποιες δίαιτες βοηθούν περισσότερο στην ύφεση του διαβήτη τύπου 2, μια πρόσφατη ανασκόπηση εξέτασε πάνω από 90 μελέτες -ύφεση σημαίνει μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κάτω από το εύρος για τη διάγνωση του διαβήτη χωρίς να γίνεται χρήση φαρμάκων, δηλαδή το άτομα δεν είναι πλέον διαβητικά.

Η ανασκόπηση βρήκε ότι οι δίαιτες αντικατάστασης γευμάτων βοήθησαν περίπου έναν στους τρεις ανθρώπους να επιτύχουν ύφεση, ενώ οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπόρεσαν να βοηθήσουν έναν στους πέντε. Τα άτομα που έχασαν βάρος χρησιμοποιώντας και τις δύο αυτές δίαιτες μπόρεσαν να παραμείνουν σε ύφεση έως και δύο χρόνια εάν συνέχιζαν την απώλεια βάρους τους. Οι δίαιτες που βασίζονταν στη μέτρηση των θερμίδων και οι μεσογειακές δίαιτες επίσης μπόρεσαν να βοηθήσουν τους διαβητικούς να επιτύχουν ύφεση αλλά με χαμηλότερα ποσοστά.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να ομαλοποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τρώμε πολλούς υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται σε σάκχαρα που προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες σημαίνει ότι εμφανίζεται λιγότερο σάκχαρο στο αίμα στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη, 36 από τα 46 άτομα που ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πέτυχαν ύφεση. Αλλά και η ομάδα που ακολούθησε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με τον ίδιο περιορισμό θερμίδων πέτυχε επίσης ύφεση σε 30 από τα 47 άτομα. Και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου 12 κιλά, κατά μέσο όρο, με τους συγγραφείς να αναγνωρίζουν ότι η απώλεια βάρους είναι ο κύριος μοχλός ύφεσης.

Ενώ οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν ύφεση, υπάρχει η ανησυχία ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα αυξηθούν ξανά μόλις καταναλωθούν περισσότεροι υδατάνθρακες, διότι ο μηχανισμός που προκαλεί τον διαβήτης τύπου 2 εξακολουθεί να υπάρχει, έστω και αν οι επιπτώσεις του αντιμετωπίζονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης