Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Endocrinology, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που είχαν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 στα αιμοφόρα αγγεία 36 νεαρών και υγιών ανδρών και γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μειώσουν τη σωματική τους δραστηριότητα για 10 ημέρες, μειώνοντας τον αριθμό των βημάτων τους από 10.000 σε 5.000 βήματα την ημέρα. Οι συμμετέχοντες αύξησαν επίσης την πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη σε έξι κουτιά αναψυκτικού την ημέρα.

Μετά από 10 ημέρες, οι άνδρες συμμετέχοντες είχαν μειωμένη ροή αίματος στο πόδι ως απόκριση σε έγχυση ινσουλίνης, σε σύγκριση με την ανταπόκρισή τους στην αρχή της μελέτης. Οι άνδρες είχαν επίσης πτώση στην ορμόνη ανδροπίνης (adropin), η οποία παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, του σωματικού βάρους και της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Αντίθετα, αυτές οι αλλαγές δεν εμφανίστηκαν σε γυναίκες συμμετέχουσες.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια διαφορά που σχετίζεται με το φύλο στην ανάπτυξη αγγειακής αντίστασης στην ινσουλίνη που προκαλείται από την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή άσκηση», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Camila Manrique-Acevedo, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες νεαρές γυναίκες μπορεί να προστατεύονται περισσότερο από τους άνδρες έναντι της δυσλειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων λόγω της παρατεταμένης καθιστικής θέσης.

Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα αιμοφόρα αγγεία η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η αυξημένη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων. Μακροπρόθεσμα, ο διαβήτης είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά με διάφορους τρόπους. Ως αποτέλεσμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία.

Ο Qin Yang, ενδοκρινολόγος και ιατρικός διευθυντής του UCI Health Diabetes Center στο Irvine της Καλιφόρνια, είπε ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να βλάψει τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. «Η βλάβη των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο», είπε. Επιπλέον, «μικρές βλάβες αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, τα νεφρά και γύρω από τα νεύρα μπορεί να προκαλέσουν αμφιβληστροειδοπάθεια, διαρροή πρωτεΐνης από τα νεφρά και νευροπάθεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης