Θάνος Ξυδόπουλος

Όταν οι επιθεωρήσεις σε παιδικό νοσοκομείο αποκάλυψαν ότι 13 νεογέννητα και ένα παιδί είχαν το ανθεκτικό Klebsiella oxytoca, η επείγουσα έρευνα διαπίστωσε ότι ένα πλυντήριο ρούχων ήταν η αιτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη του παθογόνου παράγοντα στις επιφάνειες και το νερό που απομένει από το πλυντήριο. Τα βακτήρια φαίνεται ότι είχαν περάσει στα πλεκτά καπέλα και τις κάλτσες που είχαν μπει στο μηχάνημα. Αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να διατηρήσουν τα μωρά ζεστά.

Όταν απομακρύνθηκε το πλυντήριο, ο αποικισμός του K. oxytoca έφυγε. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τελικό ξέβγαλμα με κρύο νερό, το οποίο δεν χρησιμοποιεί απορρυπαντικό, μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν. Η υγρασία των νοσοκομειακών χώρων, που επιτρέπει το συμπύκνωμα υπολειμμάτων νερού στο καουτσούκ της πόρτας, πιθανότατα δεν βοήθησε.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη περίπτωση για ένα νοσοκομείο, καθώς αφορούσε ένα οικιακό πλυντήριο ρούχων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς έφτασε το Κ. Oxytoca στο πλυντήριο, αλλά οι συνέπειες δεν ήταν ασήμαντες. Μια λοίμωξη με αυτό το superbug μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά και αναπνευστικά προβλήματα, ακόμα και θάνατο. Υπάρχουν λίγα αντιβιοτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.

Φυσικά, οι κίνδυνοι από superbugs σε ένα νοσοκομείο είναι σημαντικά διαφορετικοί από αυτούς που μπορείτε να περιμένετε στο σπίτι σας. H χαμηλή θερμοκρασία εξακολουθεί να είναι μια χαρά για τα κανονικά ρούχα, εφόσον ακολουθείτε τις οδηγίες πλύσης στα ρούχα σας.

“Εάν υπάρχουν ηλικιωμένοι που χρειάζονται νοσηλευτική φροντίδα με ανοικτές πληγές ή καθετήρες της ουροδόχου κύστης αλλά και νεότεροι με τραυματισμούς ή λοιμώξεις που ζουν στα σπίτια τους, τα πλυντήρια πρέπει να χρησιμοποιούν υψηλότερες θερμοκρασίες με αποτελεσματικά απολυμαντικά, για να αποφευχθεί η μετάδοση επικίνδυνων παθογόνων”, είπε ο Martin Exner, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. 

Η περίπτωση αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης