Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Rush, τα αντισηπτικά χεριών δεν έχουν αποδειχθεί ότι προσφέρουν μεγαλύτερη απολυμαντική δύναμη από το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Το πανεπιστήμιο λέει ότι το πλύσιμο με σαπούνι και ζεστό νερό είναι καλύτερη επιλογή από τα απολυμαντικά χεριών στις περισσότερες περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ συνιστούν να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για να μειώσετε τα μικρόβια και τα άλλα χημικά στα χέρια σας. Αλλά αν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό, το απολυμαντικό χεριών είναι εντάξει για να το χρησιμοποιήσετε. Σύμφωνα με το CDC, το σαπούνι και το νερό είναι πιο αποτελεσματικά για την απομάκρυνση μικροβίων, όπως το Clostridium difficile, το Cryptosporidium και ο νοροϊός.

Τα CDC αναφέρει επίσης ότι τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά αν τα χέρια σας είναι εμφανώς βρώμικα ή λιπαρά. Μπορούν επίσης να μην αφαιρούν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα.

  • Ελέγξτε την ετικέτα απολύμανσης χεριών για τη σωστή δοσολογία και στη συνέχεια τοποθετήστε την ποσότητα στην παλάμη του ενός χεριού.
  • Τρίψτε τα χέρια σας.
  • Τρίψτε το απολυμαντικό πάνω από όλες τις επιφάνειες των δακτύλων και των χεριών σας μέχρι να στεγνώσουν. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα. Μην σκουπίζετε ή ξεπλένετε το απολυμαντικό χειρός πριν στεγνώσει.

Τα ενεργά αποστειρωτικά συστατικά στα περισσότερα απολυμαντικά τζελ χεριών είναι η αιθυλική αλκοόλη και η ισοπροπυλική αλκοόλη. Τα CDC συνιστούν τη χρήση αυτών που περιέχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απολυμαντική ουσία λήγει κάποια στιγμή γιατί το ενεργό συστατικό του απολυμαντικού χεριών, το αλκοόλ, είναι ένα πτητικό υγρό που εξατμίζεται γρήγορα όταν εκτίθεται στον αέρα.

Αν και τα συνηθισμένα δοχεία απολύμανσης χεριών προστατεύουν το αλκοόλ από τον αέρα, δεν είναι αεροστεγή, επομένως μπορεί να συμβεί η εξάτμιση. Καθώς το αλκοόλ εξατμίζεται με την πάροδο του χρόνου, το ποσοστό του δραστικού συστατικού του απολυμαντικού χεριού σας πέφτει, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης