Ζήσης Ψάλλας

Όλοι οι πολιτισμοί έχουν παραδόσεις σχετικά με το ποιες τροφές προάγουν τον ύπνο. Τροφές όπως το γάλα, το χαμομήλι, τα ακτινίδια και η τάρτα κερασιών, λέγεται ότι κάνουν θαύματα για έναν καλό ύπνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πραγματικά σημαντική ορμόνη που ελέγχει τα πρότυπα ύπνου μας είναι η μελατονίνη που παράγεται στον εγκέφαλο. Η ποσότητα της μελατονίνης που παράγεται και το πόσο αποτελεσματικά τη χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας επηρεάζεται από τη διατροφή που κάνουμε. Μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στα επίπεδα μελατονίνης φαίνεται να είναι η πρόσληψη ενός απαραίτητου αμινοξέος που ονομάζεται τρυπτοφάνη -τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να είναι χρήσιμα για τον ύπνο περιλαμβάνουν τις βιταμίνες Β και το μαγνήσιο. Αυτό συμβαίνει γιατί βοηθούν την τρυπτοφάνη να είναι πιο διαθέσιμη στον οργανισμό. Εάν η διατροφή σας στερείται τρυπτοφάνης, βιταμινών Β ή μαγνησίου, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η παραγωγή και η έκκριση της μελατονίνης και η ποιότητα του ύπνου σας να είναι φτωχότερη.

Τα γαλακτοκομικά, για παράδειγμα, μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Τα γαλακτοκομικά όχι μόνο είναι μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, αλλά περιέχουν επίσης μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην προώθηση της δραστηριότητας και της διαθεσιμότητας της τρυπτοφάνης. Οι ξηροί καρποί, όπως και τα γαλακτοκομικά, περιέχουν επίσης όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι προάγουν την αύξηση της παραγωγής μελατονίνης και υποστηρίζουν την απελευθέρωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης και βιταμινών Β. Τα ψάρια με κόκαλα, όπως οι σαρδέλες, προσφέρουν επίσης μαγνήσιο. Η τακτική συμπερίληψη των ψαριών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς παραγωγής μελατονίνης όταν τη χρειάζεστε. Τα όσπρια, τα φασόλια και οι φακές περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες τρυπτοφάνης και βιταμινών Β. Η προσθήκη τόφου σε ένα στιφάδο λαχανικών ή το κάρυ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πιθανότητα να έχετε έναν υπέροχο βραδινό ύπνο. Θα μπορούσατε να προσθέσετε και λίγη σόγια που είναι μια άλλη καλή πηγή τρυπτοφάνης

Εάν πεινάτε πριν τον ύπνο, το ιδανικό σνακ μπορεί να είναι ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα, μια μικρή μπανάνα ή μερικοί ξηροί καρποί -όλα αυτά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου σας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χρειάζεται περίπου μία ώρα για να φτάσει η τρυπτοφάνη των τροφίμων στον εγκέφαλο, επομένως μην περιμένετε λίγο πριν τον ύπνο να φάτε το σνακ σας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης