Θάνος Ξυδόπουλος

Μια δημοσίευση με τίτλο «Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μελάνωμα» στο «Canadian Medical Association Journal» παρέχει μια σύντομη επισκόπηση αυτού του καρκίνου του δέρματος για γιατρούς και ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πέντε αυτά πράγματα είναι:

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη του μελανώματος. Έτσι εμφανίζεται συχνά στο πρόσωπο, στον λαιμό, στους βραχίονες και στην πλάτη, όπου η έκθεση στον ήλιο είναι κοινή.

Το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε περιοχές με ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, όπως στις παλάμες και στα πέλματα των ποδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ειδική οδός, ενεργοποιημένη από μιτογόνο, συνδέεται με μεταλλάξεις που προκαλούν μελάνωμα και η γονιδιακή ανάλυση βοηθά στην αναγνώριση δεικτών για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Περίπου το 10% των περιπτώσεων είναι δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς μπορεί το μελάνωμα να είναι ροζ, κόκκινο ή να μη φαίνεται κάτι ύποπτο.

Οι ασθενείς με οποιεσδήποτε ύποπτες αλλοιώσεις του δέρματος θα πρέπει να επισκεφτούν δερματολόγο. Ελιές του δέρματος ή στίγματα που φέρουν ασύμμετρο σχήμα, ακανόνιστο περιθώριο, χρωματική αλλαγή, διάμετρο μεγαλύτερη από 6 mm -περίπου το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού- και οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση θα πρέπει να κινούν τις υποψίες για μελάνωμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης