Ζήσης Ψάλλας

Νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο Flinders δείχνουν μια μοριακή σχέση μεταξύ COVID-19 και σεροτονίνης στο έντερο. Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή περαιτέρω ενδείξεων για το τι θα μπορούσε να οδηγεί στη λοίμωξη και τη σοβαρότητα της νόσου από COVID-19 και υποστηρίζει προηγούμενα στοιχεία ότι τα αντικαταθλιπτικά, γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), θα μπορούσαν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων COVID.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νόσος COVID-19 εμφανίζει μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως είναι η διάρροια. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αυτά τα εντερικά συμπτώματα σε ασθενείς με COVID-19 επιδεινώνονται με τη σοβαρότητα της νόσου και αυτό συνδέεται με αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης που προέρχεται από το έντερο, η οποια απελευθερώνεται και προκαλεί δυσλειτουργία του εντέρου, αυξάνοντας την ανοσοαπόκριση του σώματος και πιθανώς επιδεινώνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο γαστρεντερικό ερευνητικό περιοδικό Gut. 

«Η μελέτη μας προσπάθησε να ρίξει φως στο εάν το έντερο θα μπορούσε να είναι ένα σημείο μετάδοσης ασθενειών και ποια γονίδια μπορεί να σχετίζονται με τον ιό που εισέρχεται στα κύτταρα που καλύπτουν το τοίχωμα του εντέρου», είπε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Damien Keating, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Gut Sensory Systems.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν τη γονιδιακή έκφραση μεταξύ των διαφορετικών τύπων κυττάρων που επενδύουν το τοίχωμα του εντέρου, αναλύοντας ολόκληρες αλληλουχίες γονιδιώματος από χιλιάδες μεμονωμένα κύτταρα από το έντερο. Βρήκαν εξειδικευμένα κύτταρα στο έντερο που συνέθεταν και απελευθέρωναν σεροτονίνη, τα οποία είχαν μια εξαιρετικά εμπλουτισμένη έκφραση ενός συγκεκριμένου υποδοχέα του SARS-CoV-2.

«Πολλά γονίδια που συνδέονται με την COVID-19 βρέθηκαν να εκφράζονται στους διαφορετικούς τύπους κυττάρων που καλύπτουν το τοίχωμα του εντέρου, αλλά μόνο τα κύτταρα που παράγουν σεροτονίνη εξέφραζαν και τους τρεις υποδοχείς για τον ιό», είπε ο καθηγητής Keating. «Η έκφραση και των τριών υποδοχέων SARS-CoV-2 τριπλασιάζει το ποσοστό μολυσματικότητας των κυττάρων, σε σύγκριση με την έκφραση μόνο δύο υποδοχέων».

Καθώς τα ακριβή σημεία μόλυνσης και οι κύριοι παράγοντες της σοβαρότητας της νόσου COVID-19 είναι υπό διερεύνηση, οι συγγραφείς λένε ότι αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον ρόλο του εντέρου στον ιό.

«Η μελέτη μας προσθέτει περαιτέρω στοιχεία ότι η COVID-19 είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνει κύτταρα στο έντερο και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης μέσω άμεσων επιδράσεων σε συγκεκριμένα κύτταρα του εντέρου, επιδεινώνοντας δυνητικά τα αποτελέσματα της νόσου», είπε ο Keating. «Παρέχει επίσης περαιτέρω υποστήριξη σε αναδυόμενες κλινικές ενδείξεις ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν τη μεταφορά σεροτονίνης στο σώμα, μπορεί να χρησιμεύσουν ως θεραπεία. Καθώς η COVID-19 συνεχίζει να κυκλοφορεί, θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για να προωθήσουμε την κατανόησή μας για τον ρόλο του εντέρου σε αυτόν τον ιό και να συνεχίσουμε να βρίσκουμε θεραπευτικές επιλογές που θα λειτουργούν παράλληλα με τους εμβολιασμούς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης