Ζήσης Ψάλλας

Για να αναπτύξουμε αποτελεσματικά φάρμακα, χρειαζόμαστε μια καλή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στον κορωνοϊό SARS-COV-2. Η κατανόηση θα οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί για να παρέχει μια ευπροσάρμοστη και εξαιρετικά ειδική άμυνα με την ικανότητα να διακρίνει πολύ λεπτές διαφορές στη σύνθεση των μολυσματικών παραγόντων. Όμως, είναι αργό και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες προτού τεθούν σε λειτουργία δύο βασικοί τύποι κυττάρων: τα Β και τα Τ κύτταρα.

Τα Τ κύτταρα βοηθούν τη δραστηριότητα άλλων ανοσοκυττάρων απελευθερώνοντας κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες προκαλούν την ωρίμανση των Β κυττάρων, τα οποία γίνονται κύτταρα πλάσματος και παράγουν αντισώματα για την εξουδετέρωση του παθογόνου.

Μόλις το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα νικήσει τον εισβολέα, δημιουργείται μια ομάδα μακράς διαρκείας μνήμης Τ και Β κυττάρων. Αυτά τα λεμφοκύτταρα μνήμης παραμένουν αδρανή μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντήσουν το ίδιο παθογόνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία έδειξε ότι αρκετοί ασθενείς με COVID με ήπια έως καθόλου συμπτώματα είχαν δημιουργήσει Τ κύτταρα κατά του ιού. Αυτό συνέβη ακόμη και σε ασθενείς που δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα στη νόσο COVID-19 μπορούν να ανιχνευθούν για επτά εβδομάδες σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Ωστόσο, δεδομένης της τεράστιας διακύμανσης των συμπτωμάτων και της ανοσοαπόκρισης μεταξύ των ασθενών, το ακριβές χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που συνέκρινε ομάδες συμπτωμάτων με ασυμπτωματικούς ανθρώπους έδειξε ότι οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων. Και η παρακολούθηση έδειξε ότι περίπου το 40% των ασυμπτωματικών ατόμων δεν είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα μετά από οκτώ εβδομάδες.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα αντισώματα έναντι του COVID μπορεί να μη διαρκούν πολύ. Αλλά αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη κυττάρων μνήμης Τ και Β, ικανών να επανεμφανιστούν από τις αδρανοποιημένες καταστάσεις τους για να προστατεύσουν από την επανεμφάνιση της νόσου.

Με άλλα λόγια, τα αντισώματα που παράγουν τα Β κύτταρα κατά την αρχική έκθεση εξαφανίζονται σε λίγες εβδομάδες, αλλά τα κύτταρα μνήμης που δημιουργούνται ως συνέπεια αυτού παραμένουν για πολύ περισσότερο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης