Ζήσης Ψάλλας

Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν τα κλασικά συμπτώματα και τους υποκείμενους μηχανισμούς μιας καρδιακής προσβολής που παρατηρείται συνήθως στους άνδρες. Αυτό μπορεί να αφήσει τις γυναίκες αδιάγνωστες και με μεγάλο κίνδυνο ελλιπούς θεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα μελέτη, υποστηριζόμενη από την έρευνα για την υγεία των γυναικών στο Yale, δείχνει ότι ένα νέο σύστημα ταξινόμησης που αφορά το γυναικείο φύλο μπορεί να καθορίσει και να ομαδοποιήσει τα είδη των καρδιακών προσβολών που είναι συχνότερα στις γυναίκες.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία γυναικών ηλικίας μέχρι 55 ετών, που είχαν διαγνωσθεί με έμφραγμα του μυοκαρδίου χρησιμοποιώντας μετρήσιμα καρδιακά συμπτώματα και εξετάσεις αίματος.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πρόσθετα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της καρδιακής προσβολής, όπως καθορίζεται εν μέρει από τον καρδιακό καθετηριασμό, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση της ροής του αίματος προς την καρδιά για σημάδια απόφραξης.Διαπίστωσαν ότι σχεδόν μία στις έξι γυναίκες που είχαν καρδιακή προσβολή δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό καθολικό ορισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το σύστημα δεν διακρίνει κάποιους μηχανισμούς καρδιακής προσβολής που είναι πιο συχνές στις νεότερες γυναίκες, όπως αρτηριακοί σπασμοί που εμποδίζουν τη ροή αίματος στην καρδιά χωρίς την ύπαρξη απόφραξης της πλάκας.

Επιπλέον, πολλές γυναίκες δεν έχουν αποδείξεις μπλοκαρίσματος στις αρτηρίες και συνεπώς δεν αντιμετωπίζονται με το παραδοσιακό σύστημα ταξινόμησης.

Χωρίς μια νέα μέθοδο για την επισήμανση αυτών των μη κλασικών καρδιακών προσβολών, οι γυναίκες είναι συχνά αβέβαιες σχετικά με τη διάγνωση και δεν έχουν σαφή καθοδήγηση για θεραπεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Σαράντα χιλιάδες γυναίκες στη χώρα νοσηλεύονται κάθε χρόνο λόγω καρδιακών προσβολών και οι γυναίκες σήμερα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο», δήλωσε η Δρ. Carolyn M. Mazure, διευθύντρια της έρευνας για την υγεία των γυναικών στο Yale. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The International Journal of Cardiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης