Θάνος Ξυδόπουλος

Η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια COVID-19 από προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Ο λόγος είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται στο σώμα η τελευταία μορφή του νέου κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες που αναπτύσσουν COVID-19 για πρώτη φορά από την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Omicron έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά από εκείνους που αρρώστησαν με την παραλλαγή Delta. Η έρευνα, η οποία έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, στο Οχάιο, ανέφερε μείωση 56% στον κίνδυνο νοσηλείας, 66% μείωση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και 84% μείωση της ανάγκης για μηχανικό αερισμό μεταξύ των ατόμων που νοσούν από Omicron, σε σύγκριση με τη Delta.

Μια άλλη μελέτη που περιέλαβε πάνω από 52.000 περιπτώσεις Omicron και σχεδόν 17.000 περιπτώσεις Delta από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου βρήκε ότι τα άτομα με την Omicron είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, 74% λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ και 91% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Μειώσεις στη σοβαρότητα της νόσου με την παραλλαγή Omicron παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό περιελάμβανε μικρά παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα καθώς και μεγαλύτερα, εμβολιασμένα άτομα που γενικά θεωρούνται σε κίνδυνο για πιο σοβαρά συμπτώματα COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρξε σίγουρα  μείωση στο ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να νοσηλευτούν ή πάνε στις ΜΕΘ», δήλωσε η Δρ. Pamela B. Davis, καθηγήτρια ιατρικής στο Case Western.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που ανέπτυξαν COVID-19 μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων 14.000 που επιβεβαιώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Omicron στα τέλη Δεκεμβρίου. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, όταν πάνω από το 90% των νέων περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ αποδίδονταν στην παραλλαγή Omicron, και επιβεβαίωσε ότι η Omicron προκαλεί πιο ήπια ασθένεια. Σύμφωνα με τον ερευνητή Rong Xu, «η γενική τάση της παραλλαγής Omicron είναι προς λιγότερο σοβαρό κίνδυνο νοσηλείας». Ο ίδιος σημείωσε ότι ακόμη και μεταξύ των ατόμων με συννοσηρά νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων, η παραλλαγή Omicron είναι «πιο ήπια από μια λοίμωξη Delta». 

Η εξήγηση

Ο Δρ. Shruti K. Gohil, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είπε ότι μπορεί να υπάρχει μια απλή εξήγηση για τις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις. Η παραλλαγή Omicron είναι επτά φορές πιο αποτελεσματική στην αναπαραγωγή στους ανώτερους αεραγωγούς από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, είπε ο Gohil. Ωστόσο, τείνει να παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα αντί να αναπαράγεται στους πνεύμονες. «Αυτό είναι που κάνει τον ιό εξαιρετικά μεταδοτικό αλλά και λιγότερο σοβαρό», είπε ο Gohil.

Σε μια εργαστηριακή μελέτη, ο Ravi Gupta, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και οι συνάδελφοί του ήθελαν να δουν αν ο ιός είχε αλλάξει με κάποιο τρόπο, ίσως στον τρόπο που μολύνει τα κύτταρα, με τρόπο που τον καθιστά λιγότερο επικίνδυνο. Αυτός και η ομάδα του έκαναν μερικά πειράματα και αμέσως είδαν ότι η παραλλαγή Omicron ήταν διαφορετική από τη Delta. Δεν μόλυνε εύκολα τα κύτταρα των πνευμόνων. «Αυτό ήταν ένα πραγματικό σοκ γιατί βλέπαμε έναν ιό που εξαπλωνόταν πολύ, πολύ γρήγορα παγκοσμίως και ωστόσο είχε εξασθενήσει πραγματικά σε ορισμένους τύπους κυττάρων», ανέφερε ο Gupta.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η Omicron χρησιμοποιεί διαφορετικό μονοπάτι για να εισέλθει στα κύτταρα από τη Delta, και αυτή η είσοδος πιθανότατα προκαλεί λιγότερη βλάβη στα κύτταρα του πνεύμονα. «Αυτό, νομίζω, έχει αρκετά σημαντικές συνέπειες όσον αφορά αυτό που βλέπουμε κλινικά, την έλλειψη πνευμονίας και ένα είδος εξέλιξης στην απαίτηση για οξυγόνο που βλέπαμε στους ασθενείς».

Πρόκειται για ένα σημάδι ότι ο ιός εξασθενεί και η νόσος εξελίσσεται γίνεται πιο ήπια; Ίσως, αν και δεν υπάρχει κανένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι ιοί γίνονται πάντα λιγότερο αβλαβείς με το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, η παραλλαγή Delta ήταν περίπου δύο φορές περισσότερο επικίνδυνη για εισαγωγή στο νοσοκομείο από την Αlpha που είχε προηγηθεί. Τίποτα δεν αποκλείει μια άλλη παραλλαγή στο μέλλον να είναι πιο θανατηφόρα από την Omicron.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης