Ζήσης Ψάλλας

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 αναπτύσσουν αντισώματα που πιθανότατα ελέγχουν την ασθένεια αν ξανακολλήσουν. Αλλά είναι ασαφές πόσο διαρκεί η προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια χούφτα εταιρειών αναπτύσσουν εξετάσεις αίματος που μπορούν να ανιχνεύσουν αντισώματα κατά της COVID-19 για τον εντοπισμό των ατόμων με ανοσία.

«Τελικά, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποιος μπορεί να επανέλθει στην κανονικότητα», δήλωσε στο Reuters ο Florian Krammer, καθηγητής εμβολιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Mount Sinai. «Οι άνθρωποι που έχουν ανοσία μπορούν να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στην κανονική ζωή».

Ορισμένες αναφορές έχουν προκαλέσει φόβους ότι η ανοσία δεν διαρκεί όσο ελπίζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δήλωσε ότι μια ομάδα 51 ατόμων που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό στη συνέχεια βρέθηκαν θετικοί. Η Κίνα έχει αναφέρει παρόμοια περιστατικά. Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του κέντρου Jeong Eun-kyeong, δήλωσε ότι είναι πιθανότερο ο ιός να επανενεργοποιήθηκε στους 51 ασθενείς και όχι να επανεμφανίστηκε.

Εάν είστε άρρωστοι και αναρωτιέστε αν έχετε ανακάμψει, πρέπει να κάνετε τεστ. Εάν δεν κάνετε το τεστ θα πρέπει να παραμείνετε απομονωμένοι μέχρι να ανταποκριθείτε σε ορισμένα κριτήρια: Δεν έχετε πυρετό για τουλάχιστον 72 ώρες (χωρίς φάρμακο μείωσης του πυρετού), τα άλλα συμπτώματα (όπως ο βήχας) έχουν βελτιωθεί και έχουν περάσει τουλάχιστον επτά ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αν κάνετε διαγνωστικό έλεγχο, θα πρέπει να είστε αρνητικοί δύο φορές, σε διάστημα 24 ωρών, πριν εγκαταλείψετε την απομόνωση. Αυτές οι δοκιμές πρέπει να γίνονται αφού δεν έχετε πλέον πυρετό και αφού έχουν βελτιωθεί τα άλλα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πότε ένα άτομο που έχει τον ιό σταματά να τον μεταδίδει στους άλλους, αλλά μια ομάδα Γερμανών ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό “εκπέμπουν” υψηλές ποσότητες νωρίς κατά τη μόλυνσή τους. Στις ήπιες περιπτώσεις, η ποσότητα του ιού που εκπέμπεται είναι σημαντικά μικρότερη μετά την πέμπτη ημέρα. Οι ασθενείς με ήπια περιστατικά δεν ήταν μολυσματικοί οκτώ ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων ενώ στις σοβαρές περιπτώσεις δεν ήταν μολυσματικοί μετά την 10η ή 11η ημέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης