Θάνος Ξυδόπουλος

Μια βρετανική έρευνα βρήκε ότι οι νέοι οικογενειών χαμηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να είναι αδρανείς και να έχουν οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξετάστηκαν 234 έφηβοι ηλικίας 13-14 ετών από επτά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε υποβαθμισμένες περιοχές της Νότιας Ουαλίας. 

Οι κύριες αιτίες των καρδιακών προβλημάτων είναι οι σκληρές αρτηρίες, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καθιστικός τρόπος ζωής και το υπερβολικό βάρος. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που παρακολουθούσαν σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές είχαν σκληρότερες αρτηρίες σε σύγκριση με τους μαθητές που παρακολουθούσαν σχολεία σε λιγότερο ανεπαρκείς περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρτηριακή δυσκαμψία αποτελεί βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, καθώς οι σκληρότερες αρτηρίες καθιστούν πιο δύσκολο το αίμα να ρέει. Οι θρόμβοι μπορούν επίσης να είναι χειρότεροι σε στενές αρτηρίες.

Υπήρξε επίσης μια σειρά ευρημάτων σχετικά με την ομάδα των υποβαθμισμένων εφήβων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία τους από την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων στο μέλλον. Παρόλο που αυτοί οι έφηβοι ήταν λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε αθλητικά σωματεία, ήταν πιο πιθανό να περπατήσουν περισσότερο για να πάνε στο σχολείο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα πρωτότοκα παιδιά είχαν ακόμη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ήταν πιο δραστήρια συγκριτικά με εκείνα που γεννήθηκαν αργότερα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πόρους αλλά και περισσότερη προσοχή από τους γονείς τους, γεγονός που μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ευκαιρίες δραστηριοτήτων.

Επίσης τα πρωτότοκα παιδιά είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ήταν πιο δραστήρια συγκριτικά με τα αδέλφια τους που γεννήθηκαν αργότερα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πόρους και την προσοχή των γονέων, γεγονός που μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ευκαιρίες δραστηριοτήτων. 

Οι έφηβοι των οποίων οι μητέρες ανέφεραν θηλασμό, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Αυτό το εύρημα προστίθεται στην αύξηση των στοιχείων που υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του θηλασμού στην υγεία της καρδιάς. Ο θηλασμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της φτωχότερης καρδιακής υγείας των παιδιών στο μέλλον.

Τέλος, τα αγόρια ήταν σημαντικά πιο δραστήρια από τα κορίτσια. Έτρεχαν σχεδόν 400 μέτρα περισσότερο από τα κορίτσια στις δοκιμές. 

Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η βελτίωση της υγείας στην πρώιμη ζωή θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς αργότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης