Ζήσης Ψάλλας

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 (T2D), σύμφωνα με μια μελέτη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στο Στοκχόλμη, Σουηδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με T2D και ανθυγιεινό τρόπο ζωής είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τα άτομα χωρίς T2D και υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής σχεδόν μείωσε στο μισό την πιθανότητα των ατόμων με T2D να αναπτύξουν άνοια.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η διαταραχή της νόσου είναι γνωστό ότι αυξάνουν μεμονωμένα τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας σε άτομα με T2D. Για να καταλάβουν περισσότερα, οι Jirapitcha Boonpor και Carlos Celis-Morales, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν σχεδόν 450.000 συμμετέχοντες στη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη άνοιας.

Οι συμμετέχοντες (54,6% γυναίκες) είχαν μέση ηλικία 55,6 ετών και παρακολουθήθηκαν για διάμεσο χρόνο 9,1 ετών. Όλοι ήταν απαλλαγμένοι από άνοια στην αρχή αυτής της περιόδου. Εξ’ αυτών οι 24.735 (5,5%) ανέφεραν ότι είχαν T2D στην αρχή της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που κάλυπτε τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, τη διάρκεια του ύπνου, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη διατροφική πρόσληψη επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, φρούτων και λαχανικών και λιπαρών ψαριών. Οι απαντήσεις τους χρησιμοποιήθηκαν για να χωριστούν σε τρεις διατροφικές ομάδες: οι πιο υγιείς, οι μέτρια υγιείς και οι λιγότερο υγιείς.

Τόσο ο T2D όσο και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Εκείνοι με T2D είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους χωρίς T2D. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συνδέθηκε ακόμη πιο έντονα με την άνοια. Οι συμμετέχοντες με τον λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας σε άτομα με T2D. Τα άτομα με διαβήτη και με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τα άτομα με διαβήτη και τους πιο ανθυγιεινούς τρόπους ζωής.

Οι ερευνητές είπαν: «Η τήρηση των τρεχουσών συστάσεων διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και ύπνου είναι το κλειδί για την καλή υγεία και μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε άτομα με διαβήτη. Δείξαμε ότι η τήρηση αυτών των οδηγιών υγιεινού τρόπου ζωής μειώνει επίσης σημαντικά την αύξηση του κινδύνου άνοιας που βιώνουν τα άτομα με διαβήτη. Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, μέχρι σήμερα, γεγονός που καθιστά την πρόληψή της ακόμη πιο σημαντική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης