Θάνος Ξυδόπουλος

Το C. difficile μολύνει περίπου μισό εκατομμύριο Αμερικανούς ετησίως, σκοτώνοντας 29.000 άτομα. Νέα στελέχη είναι υπεύθυνα για τις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από διάρροια έως πυρετό, ταχυκαρδία, φλεγμονή των εντέρων και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό το παθογόνο μικρόβιο επηρεάζει συνήθως τους ηλικιωμένους στα νοσοκομεία και στις εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κίνητρο για την παρούσα έρευνα ήταν μια περίπτωση σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο όπου υπήρξε η υποψία ότι οι χειρουργικές ρόμπες συνέβαλαν στη μετάδοση του C. difficile. Οι ρόμπες βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με το θανάσιμο στέλεχος 027 του C. difficile.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα του C. difficile να προσκολληθεί και στη συνέχεια να μεταφερθεί από τις νοσοκομειακές χειρουργικές ρόμπες, εφαρμόζοντας σπόρια σε αποστειρωμένο νερό, σε συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου ανά ml, απευθείας στις χειρουργικές ρόμπες σε υγρό για 10 δευτερόλεπτα, 30 δευτερόλεπτα, 1 λεπτό, 5 λεπτά και 10 λεπτά πριν από την αφαίρεση και την απόρριψη. 

Οι αριθμοί των σπορίων που ανακτήθηκαν από τις ρόμπες δεν αυξήθηκαν με το χρόνο επαφής, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεταφορά σπορίων μεταξύ των επιφανειών εμφανίστηκε μέσα στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα επαφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενδυμασίες μιας χρήσης είναι αναποτελεσματικές στο να παγιδεύουν σπόρια μέσα στις ίνες τους και να αποτρέπουν την περαιτέρω μετάδοση σπορίων, όπως αποδεικνύεται από την ανάκτηση των σπορίων από τις ρόμπες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι οι χειρουργικές ρόμπες μιας χρήσης χρησιμοποιούνται κατάλληλα για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων. Δηλαδή ότι το προσωπικό δεν φοράει τις ρόμπες κατά την είσοδό τος και τις βγάζει όταν εξέρχεται από το δωμάτιο για να αποτρέψει τη μετάδοση των σπορίων και τη συχνότητα εμφάνισης του C. difficile.

Οι ρόμπες τελικά επεξεργάστηκαν με απολυμαντικό που περιείχε 1.000 ppm χλωρίου για 10 λεπτά. Το απολυμαντικό απέτυχε να τις καθαρίσει από το C. difficile.

Τα σπόρια σε ανοξείδωτο χάλυβα και βινύλιο παρέμειναν επίσης βιώσιμα μετά από επεξεργασία με το απολυμαντικό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης