Θάνος Ξυδόπουλος

Ένα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο άρθρο για την φυματίωση των κληρωτών στο τότε Βασιλικό Ναυτικό, το οποίο δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος της Ναυτικής Επιθεώρησης, η οποία εκδόθηκε το 1917.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ναυτική Επιθεώρηση» γεννήθηκε όταν ο προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορικών Αρχείων και Εργασιών του Γ.Ε.Ν, Υποναύαρχος Δημήτριος Φωκάς εισηγήθηκε το 1917 την έκδοσή της ως επίσημο περιοδικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Το περιοδικό κυκλοφόρησε ανελλιπώς από τον Μάρτιο του 1917 μέχρι και το 1941, οπότε διεκόπη λόγω των πολεμικών γεγονότων για να επανεκδοθεί το 1945. Από τότε εκδίδεται κανονικά μέχρι σήμερα. Το 1977 το περιοδικό βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Επίσης το 1987 ξεκίνησε την έκδοση του διμηνιαίου περιοδικού “Πνευματική Καλλιέργεια” όπου συνεχίστηκε για τα επόμενα τέσσερα συναπτά έτη. Από το 1988 μέχρι τον Οκτώβριο του 1996 η «Ναυτική Επιθεώρηση» δημοσίευσε ανάτυπα δυσεύρετων ιστορικών κειμένων και πρωτότυπες μονογραφίες. Τα τελευταία χρόνια επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απόκτηση του Θ/Κ «Γεώργιος Αβέρωφ» και της ελληνικής νίκης στους Βαλκανικούς Πολέμους εκδόθηκαν επετειακές εκδόσεις σε μορφές βιβλίου και περιοδικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού εκδίδει το περιοδικό «Ναυτική Επιθεώρηση» κάθε τρίμηνο.

Δείτε εδώ το άρθρο του για την φυματίωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης