Ζήσης Ψάλλας

Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες επεκτείνουν την πρόσβαση στην υδροξυχλωροκίνη (HCQ) και τη χλωροκίνη (CQ), παρεμφερείς ενώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χλωροκίνη, που αρχικά χρησιμοποιήθηκε κατά της ελονοσίας και στη συνέχεια κατά του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ξεκινά τώρα να παράγεται και στην Ελλάδα, για να ανακουφίσει ασθενείς της νόσου Covid-19. Αύριο τα πρώτα κουτιά φαρμάκου θα είναι έτοιμα για προμήθεια των εντατικών σε όλη τη χώρα. 

Αυτά τα φάρμακα έχουν δείξει πρώιμες υποσχέσεις κατά της ασθένειας COVID-19 σε μικρές μελέτες στη Γαλλία και την Κίνα, οι οποίες οδήγησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να τα αποκαλέσει «δώρο από τον Θεό». Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες συνιστούν προσοχή μέχρι μεγαλύτερες δοκιμές να επικυρώσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Η Κίνα χρησιμοποίησε τη χλωροκίνη σε μια δοκιμή 134 ασθενών τον Φεβρουάριο, θεωρώντας ότι ήταν αποτελεσματική στη μείωση της σοβαρότητας της ασθένειας. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γαλλία, μια ομάδα με επικεφαλής τον Didier Raoult από το IHU-Mediterranee Infection, στη Μασσαλία, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποίησε μια μελέτη σε 36 ασθενείς με COVID-19, διαπιστώνοντας ότι η HCQ μείωσε δραστικά το ιικό φορτίο σε μια ομάδα που έλαβε το φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα καλά όταν χρησιμοποιήθηκε μαζί και η αζιθρομυκίνη, ένα κοινό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την προστασία από δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα φάρμακα HCQ και CQ έχουν αποδειχθεί ότι δρουν ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 σε εργαστηριακά περιβάλλοντα.

Η Karine Le Roch, καθηγήτρια κυτταρικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside, εξήγησε ότι τόσο η HCQ όσο και η CQ είναι ασθενείς βάσεις που αυξάνουν το pH των μερών ανθρώπινων κυττάρων που ονομάζονται οργανίδια και τα οποία είναι κανονικά όξινα. Αυτό εμποδίζει την ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρα και φαίνεται επίσης να τα εμποδίζει να αναπαραχθούν όταν είναι ήδη μέσα στα κύτταρα. 

Αλλά μια μικρή κινεζική μελέτη σε 30 ασθενείς, η οποία δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η HCQ δεν ήταν καλύτερη από την κανονική περίθαλψη, δηλαδή την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μέσω ανάπαυσης στο κρεβάτι και υγρών. 

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον ρόλο αυτών των φαρμάκων είναι να γίνουν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, λένε οι επιστήμονες. 

Από την άλλη μεριά, μπορεί να υπάρχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες. Περίπου το 1% των ανθρώπων διατρέχουν κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή ανακοπή, λόγω προβλημάτων καρδιακού ρυθμού, δήλωσε ο καρδιολόγος Michael Ackerman.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης