Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη που εξέτασε περισσότερους από 80.000 ενήλικες ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με γρίπη για οκτώ σεζόν διαπίστωσε ότι οι ξαφνικές, σοβαρές καρδιακές επιπλοκές ήταν συχνές, καθώς εμφανίστηκαν στο 12% των ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πριν από τη μελέτη μας, είχαν καταγραφεί τέτοιες συνδέσεις, αλλά η μελέτη μας δείχνει πόσο κοινή είναι η σχέση μεταξύ γρίπης και καρδιακών προσβολών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Eric Chow, συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης της γρίπης.

«Υπάρχουν λίγοι αναπνευστικοί ιοί για τους οποίους έχουμε εμβόλιο», είπε ο Chow. «Το σύνθημα της ομάδας μας είναι κάντε το εμβόλιο της γρίπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Chow είχε προηγουμένως εργαστεί ως αξιωματούχος επιδημιών γρίπης στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 5% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με γρίπη είχαν καρδιακή επιπλοκή παρά το γεγονός ότι δεν είχαν τεκμηριωμένες υποκείμενες παθήσεις.

Ο Chow είπε ότι δεν εκπλήσσεται από αυτό που συμβαίνει σε υγιείς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2, τον κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Η φλεγμονή κάνει τις καρδιές ευάλωτες σε δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.

Στην παρούσα μελέτη το 12% είχε οξείες επιπλοκές με την καρδιά. Από αυτά τα περιστατικά, το 30% εισήχθη στη ΜΕΘ και το 7% πέθανε ενώ ήταν στο νοσοκομείο.

Τα εμβόλια της γρίπης έχουν εγκριθεί για άτομα με καρδιακές παθήσεις. Αλλά τα άτομα με καρδιακές παθήσεις δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο της γρίπης LAIV (Live Attenuated Influenza Vaccine), επίσης γνωστό ως εμβόλιο ρινικού ψεκασμού (Nasal Spray Flu Vaccine). Ωστόσο, κάθε ενδομυϊκό εμβόλιο γρίπης, όπως το απενεργοποιημένο ή ανασυνδυασμένο εμβόλιο, είναι κατάλληλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης