Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη καταρρίπτει την επικρατούσα αντίληψη ότι η γλυκόζη οδηγεί τη φλεγμονή στον διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Τα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν γιατί τόσες πολλές θεραπείες για την πρόληψη των επιπλοκών στον διαβήτη τύπου 2 έχουν αποτύχει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τώρα, η επιστημονική συναίνεση ήταν ότι η γλυκόζη προκαλεί τη φλεγμονή στον διαβήτη τύπου 2. Όμως, η νέα μελέτη αντικρούει αυτή τη δημοφιλή ιδέα και αντ’ αυτού επισημαίνει τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων και τα ελαττώματα στα μιτοχόνδρια, τα μικροσκοπικά οργανίδια που παράγουν την ενέργεια μέσα στα κύτταρα.

Η Barbara Nikolajczyk από το Τμήμα Φαρμακολογίας και Διατροφικών Επιστημών του University of Kentucky Barnstable Brown Diabetes Center στο Λέξινγκτον ήταν η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην εργασία τους. Συνέκριναν δείγματα από 42 άτομα που είχαν με παχυσαρκία αλλά όχι διαβήτη τύπου 2 με δείγματα από 50 άτομα που είχαν παχυσαρκία και διαβήτη. Απέκλεισαν δείγματα από άτομα που ήταν καπνιστές, λάμβαναν ινσουλίνη, είχαν λάβει αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και άτομα που είχαν ιατρικό ιστορικό άλλων φλεγμονωδών ή αυτοάνοσων καταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απομόνωσαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται CD4+ T κύτταρα και πραγματοποίησαν αρκετά πειράματα κυτταροκαλλιέργειας που αποκάλυψαν ότι η γλυκόλυση δεν οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή.

Τα ενεργοποιημένα ανοσοκύτταρα και τα CD4+ Τ κύτταρα από άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι εντονότερα “προκατειλημένα” προς τη γλυκόλυση, έγραψαν οι ερευνητές. Ωστόσο, τα πειράματα λιμοκτονίας με γλυκόζη που σχεδιάστηκαν για να κατευθύνουν τα κύτταρα από άτομα με διαβήτη τύπου 2 μακριά από τη γλυκόλυση και προς εναλλακτικές πηγές καυσίμου δεν ομαλοποίησαν το φλεγμονώδες προφίλ των Τ κυττάρων. Αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα δείχνει ότι η γλυκόλυση δεν τροφοδοτεί τη φλεγμονή στον διαβήτη τύπου 2.

Η Nikolajczyk και οι συνεργάτες της κατέληξαν: «Οι μιτοχονδριακές αλλαγές που συνδυάζονται με μεταβολίτες λιπαρών οξέων ενεργοποιούν τη φλεγμονή. Τα δεδομένα μας δείχνουν απροσδόκητα ότι η γλυκόζη, η οποία οδηγεί τη φλεγμονή σε άλλα πλαίσια, είναι επουσιώδης για τη φλεγμονή που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης