Ζήσης Ψάλλας

Οι μεταδοτικές ασθένειες εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο οργανισμός εντόπισε περισσότερες από 25.000 τροφικές μολύνσεις μέσω διαφόρων σημείων επιτήρησης το 2018. Περίπου 6.000 από αυτές τις περιπτώσεις οδήγησαν σε νοσηλείες και 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω τροφικής δηλητηρίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτό που είναι σημαντικό για τα ευρήματά μας είναι ότι το καμπυλοβακτήριο και η σαλμονέλα παραμένουν οι πιο συχνές αιτίες αναφερθείσας τροφικής βακτηριακής μόλυνσης”, ανέφερε η Danielle M. Tack, επιδημιολόγος στο CDC και συντάκτρια της έκθεσης. 

Η σαλμονέλα υπολογίζεται ότι προκαλεί πάνω από 1 εκατομμύριο ασθένειες και σχεδόν 500 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ. Οι περισσότερες λοιμώξεις από σαλμονέλα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάρροια, τον πυρετό και τις κοιλιακές κράμπες εντός 12 έως 72 ωρών. Ενώ πολλά άτομα θα αναρρώσουν χωρίς θεραπεία, σε ορισμένες περιπτώσεις η σοβαρή διάρροια μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία. Εάν τα βακτήρια εξαπλωθούν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί επέλθει ο θάνατος.

Το καμπυλοβακτήριο  παραμένει η πιο συχνή αιτία μόλυνσης ετησίως, από το 2013, στις ΗΠΑ. Η μόλυνση με καμπυλοβακτήριο έχει ως αποτέλεσμα πυρετό, κράμπες στην κοιλιά και διάρροια που είναι συχνά αιματηρή. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός δύο έως πέντε ημερών από την έκθεση στο βακτήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρήση νεώτερων εξετάσεων, γνωστών ως CIDT (culture-independent diagnostic tests), μπορεί να σημαίνει πιο ακριβή αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Tack, η χρήση CIDT, που μπορεί να τεστάρει ταυτόχρονα 22 διαφορετικά παθογόνα.

Για το καμπυλοβακτήριο και τη σαλμονέλα, τα πιο συχνά μολυσμένα τρόφιμα είναι το κοτόπουλο και τα αυγά. Τα βακτήρια αυτά βρίσκονται στη φυσική χλωρίδα του εντέρου σε πολλά από τα ζωικά είδη που καταναλώνουμε.

Η Tack ενθάρρυνε οποιονδήποτε μαγειρεύει να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες ασφάλειας των τροφίμων. Να μην τρώμε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα και να μην αφήνουμε τα τρόφιμα στον ράφι για πολύ καιρό. Τα ακατέργαστα λαχανικά όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες πρέπει να πλένονται πριν καταναλώνονται. Τέλος, πλένετε πάντα τα χέρια σας κατά την προετοιμασία των τροφίμων ή πριν πιάσετε το ωμό κρέας.

 “Το πλύσιμο των χεριών είναι πιθανώς η νούμερο ένα πρόληψη για οποιαδήποτε ανθρώπινη ασθένεια”, δήλωσε η Tack.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης