Ζήσης Ψάλλας

Καθαρίζοντας επανειλημμένα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό μπορεί να οδηγήσει σε ενόχληση του δέρματος και πόνο. Φαίνεται λοιπόν ότι μια πιο απλή λύση είναι να φορέσετε γάντια μίας χρήσης, τα οποία συχνά κατασκευάζονται από λάτεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι όμως ασφαλή  τα γάντια όσο το συχνό πλύσιμο των χεριών;

Όχι πάντα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά χρησιμοποιούνται όταν δεν χρειάζονται πραγματικά, τοποθετούνται νωρίς ή δεν αλλάζουν όταν πρέπει. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα περισσότερα γάντια που περιέχονται σε μεγάλες συσκευασίες δεν είναι αποστειρωμένα και σχετίζονται με τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης και εξάπλωσης της νόσου. 

Τα γάντια πρέπει πάντα να φοριούνται για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από αίμα, σωματικά υγρά ή ορισμένα φάρμακα. Το πλύσιμο των χεριών είναι πιθανότητα άχρηστο εάν ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εκτίθεται σε τοξικό φάρμακο χημειοθεραπείας ή σε ιό που μεταδίδεται με αίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο ασθενής χρειάζεται προστασία, όπως κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, τα γάντια πρέπει να είναι στείρα. Το ίδιο ζευγάρι γάντια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί για να αγγίξει περισσότερους από έναν ασθενείς.

Όταν βλέπετε κάποιον που φοράει γάντια για ένα παρασκεύασμα φαγητού ή στο λιανικό εμπόριο, αξίζει να θυμάστε ότι μπορεί να τα φοράει για ώρες και ότι θα μπορούσε να έχει πιάσει μολυσμένο υλικό. Για παράδειγμα, το άτομο που μόλις ετοίμασε το μπιφτέκι σας μπορεί να χειρίστηκε ωμό κρέας με τα ίδια γάντια που σας έδωσε το μαγειρεμένο προϊόν.

Ομοίως, εάν κάποιος έχει αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια με γάντια, είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσει τη μόλυνση με κάποιον που δεν έχει γάντια. Αν δεν αλλάζουν τα γάντια όταν χρειάζεται, αυτό δεν διαφέρει από το μη πλύσιμο των χεριών.

Η χρήση γαντιών μπορεί να κάνει κάποιον να μη συνειδητοποιεί ότι έχει μολύνει τα χέρια του. Αν δεν φόραγε γάντια μπορεί να το παρατηρούσε και να τα έπλενε. 

Το να φοράτε γάντια είναι ένας βολικός τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τη μόλυνση και να διατηρήσετε τα χέρια σας καθαρά αλλά είναι πραγματικά χρήσιμα μόνο όταν το πλύσιμο των χεριών είναι αδύνατο ή ανεπαρκές. Και αν φοριούνται, θα πρέπει να αλλάζουν τόσο συχνά όσο χρειάζεται να πλένονται τα χέρια. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης