Ζήσης Ψάλλας

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Olivier Véran, εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τα παυσίπονα που μπορεί να λαμβάνονται από ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό: μείνετε μακριά από φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη. Πάρτε παρακεταμόλη αντί αυτών, έγραψε σε ένα tweet. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμα για αυτόν τον ισχυρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους ειδικούς των λοιμωδών νοσημάτων, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως, όταν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και η παρακεταμόλη μειώνουν τον πυρετό, οι ασθενείς αισθάνονται μεν καλύτερα, αλλά οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να βραχυκυκλώσουν την κύρια άμυνα του οργανισμού από τις λοιμώξεις.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως, αν τα άτομα που έχουν μολυνθεί από μια ποικιλία ιών και άλλων μικροοργανισμών λαμβάνοντας ΜΣΑΦ ή παρακεταμόλη, τα συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και έτσι να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι μεταδοτικοί για μεγαλύτερη περίοδο και αυτό να συμβάλει στην περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη, επιτρέποντας στον οργανισμό να καταστρέψει αποτελεσματικότερα τους ιούς και τα βακτήρια. Δεκάδες μελέτες σε ζώα, ερπετά και ανθρώπους έχουν βρει ότι ο πυρετός είναι ευεργετικός στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η λήψη ενός φαρμάκου που μειώνει τον πυρετό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιόδους κατά τις οποίες οι άνθρωποι είναι μολυσματικοί με ιογενείς λοιμώξεις, όπως π.χ. η γρίπη και οι λοιμώξεις από άλλους μικροοργανισμούς, δήλωσε ο δρ Myron M. Levine, διακεκριμένος καθηγητής από το University of Maryland School of Medicine. Υπάρχει, λοιπόν, ένας θεωρητικός κίνδυνος ότι η μείωση του πυρετού λαμβάνοντας φάρμακα μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα σε ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. 

Ένα φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη μπορεί να ρίξει τον πυρετό όταν είναι υψηλός, αλλά δεν θέλετε να συνεχίσετε να το παίρνετε ειδικά όταν ο πυρετός είναι μέτριος, δήλωσε η δρ Marguerite Neill, ειδική στις μολυσματικές νόσους στο Brown University. Αφήστε τον πυρετό να κάνει τη δουλειά του. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης