Ζήσης Ψάλλας

Για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας συχνά, κατά προτίμηση με σαπούνι και ζεστό νερό, αλλά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, με απολυμαντικό χεριών. Η προκύπτουσα βιασύνη για αγορά απολυμαντικών χεριών έχει οδηγήσει σε κενά ράφια στα σούπερ μάρκετ. Αλλά δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να εμφανιστούν online σπιτικές συνταγές. Λειτουργούν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια δημοφιλή συνταγή:

Αναμείξτε σε ένα μπολ:
2/3 αλκοόλη (99,9% ισοπροπυλική αλκοόλη)
1/3 τζελ αλόη βέρα
Ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μπουκάλι σαπουνιού ή αντλίας. Ανακινήστε πριν τη χρήση.

Το τζελ με αλόη βέρα είναι μια ενυδατική κρέμα που θα σταματήσει να στεγνώνει το δέρμα σας. Αυτό είναι χρήσιμο, καθώς οι ρωγμές στο δέρμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακής λοίμωξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύριο δραστικό συστατικό στο παραπάνω απολυμαντικό είναι η ισοπροπυλική αλκοόλη (ισοπροπανόλη). Οι περισσότεροι εμπορικοί καθαριστές χεριών περιέχουν αιθανόλη, ισοπροπανόλη, ή n-προπανόλη.

Τα μείγματα αλκοόλης 60-80% κατ’ όγκο σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς, οπότε η συγκέντρωση αλκοόλης 66% στη συνταγή φαίνεται σωστή εάν χρησιμοποιείται καθαρό αλκοόλ. Αλλά μια γρήγορη ματιά στο Amazon δείχνει ότι πωλείται συνήθως με προκατασκευασμένη αραίωση μεταξύ 50% και 70%, για άμεση χρήση σε επιφάνειες. Η ανάμειξη ενός τέτοιου διαλύματος κατά 70% με αλόη βέρα θα κάνει την τελική συγκέντρωση αλκοόλης πολύ χαμηλή για να είναι χρήσιμη.

Παρόλο που είναι δύσκολο να την αγοράσετε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρή αιθανόλη στη συνταγή αντί για ισοπροπανόλη. Η αιθανόλη είναι το αλκοόλ που βρίσκεται στα οινοπνευματώδη ποτά.

Πώς συγκρίνεται αυτή η συνταγή με τις συνθέσεις του ΠΟΥ; Δεν είναι κακή επειδή περιέχει το αλκοολούχο ενεργό συστατικό και ένα μαλακτικό. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι η συγκέντρωση αλκοόλης 66% είναι προς το κάτω άκρο της αποτελεσματικής περιοχής.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα σπιτικό απολυμαντικό για τα χέρια, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια τροποποιημένη έκδοση της συνταγής, ανεβάζοντας το αλκοόλ στη συνιστώμενη από την ΠΟΥ συγκέντρωση: 3/4 ενός φλιτζανιού ισοπροπανόλης και 1/4 τζελ από αλόη βέρα. Θα μπορούσατε ακόμα να βάλετε και γλυκερόλη αντί για το τζελ αλόης βέρα. Θα είναι φθηνότερο αλλά δεν θα μυρίζει τόσο ωραία.

Πηγή: The Conversation

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης