Ζήσης Ψάλλας

Στο Πανεπιστήμιο του Dundee, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 28 πρωτεΐνες οι οποίες δημιουργούνται από τον ιό SARS-CoV-2 και παράγουν ανοσοαπόκριση στο σώμα. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ και για να κατανοηθεί το πώς ο ιός μολύνει και επιτίθεται στον άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιοί κωδικοποιούνται από μια γενετική πληροφορία που ονομάζεται RNA. Περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αναπαραγωγής και τον τρόπο μόλυνσης. Οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν από αυτόν τον γενετικό κώδικα και να τον χρησιμοποιήσουν για να καταπολεμήσουν τον ιό.

Το πρώτο βήμα είναι να πάρουν τη γενετική αλληλουχία του ιού, να την μετατρέψουν σε DNA (διπλό κλώνο, αντί για ένα μόνο κλώνο) και στη συνέχεια να την αντιγράψουν χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Η διαδικασία ενισχύει το γενετικό υλικό πολλές εκατομμύρια φορές. Αυτή η ακολουθία χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να προγραμματίσει βακτήρια που φτιάχνουν πρωτεΐνες οι οποίες βοηθούν να πολλαπλασιαστεί ο ιός.

Αυτές οι πρωτεΐνες, σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Dundee, θα εισαχθούν σε πρόβατα σε ένα αγρόκτημα. Τα πρόβατα αρχίζουν να παράγουν αντισώματα έναντι των ιικών πρωτεϊνών που μπορούν να συλλέγονται από τα ζώα κάθε λίγες εβδομάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αντισώματα στη συνέχεια μεταφέρονται στα εργαστήρια και προετοιμάζονται για τις διάφορες χρήσεις τους. Το τελικό προϊόν θα σταλεί σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο για να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση του COVID-19. Στο πρότζεκτ αυτό συμμετέχουν περίπου 20 ερευνητές. 

Τα αντισώματα που παράγουν τα πρόβατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτά τα αντισώματα δεσμεύονται πολύ σφιχτά με τις ιικές πρωτεΐνες και δεν αναγνωρίζουν άλλες πρωτεΐνες.

Κάθε αντίσωμα ταιριάζει μόνο με την ιική πρωτεΐνη για την οποία σχεδιάστηκε. Μια εφαρμογή θα είναι μια τεχνική που μπορεί να εντοπίσει γρήγορα την παρουσία του ιού. Αυτός ο τύπος δοκιμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν ο ιός υπάρχει σε ένα δείγμα αίματος. Τα αντισώματα θα αναγνωρίσουν τον ιό.

Αλλά η πιο σημαντική χρήση αυτών των εργαλείων ίσως είναι η κατανόηση της βασικής βιολογίας του ιού και ο εντοπισμός τρόπων για να νικηθεί. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης