Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπο για να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «καταιγίδα κυτοκινών» – μια ταχεία υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά της νόσου COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι μια «καταιγίδα κυτοκίνης»; Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που απελευθερώνονται φυσιολογικά ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιεί τη φλεγμονή όταν το σώμα αισθάνεται επίθεση από κάποιον μικροοργανισμό. Ωστόσο μερικές φορές, όπως στην περίπτωση του SARS-CoV-2-που έχει προκαλέσει την τρέχουσα πανδημία, η ανοσολογική απάντηση φαίνεται να ξεπερνάει τα όρια, με ανεξέλεγκτα επίπεδα κυτοκινών που απελευθερώνονται. Αυτές οι «καταιγίδες» μπορούν να σκοτώσουν τον ασθενή.

Μια καταιγίδα υπερφλεγμονής στους πνεύμονες ήταν επίσης επιπλοκή προηγούμενων στελεχών του κορωνοϊού όπως με τη νόσο SARS η οποία σκότωσε 774 άτομα την περίοδο 2002-2003 και με τη νόσο MERS που σκότωσε 866 άτομα το 2012. Ακόμα ήταν ένας παράγοντας για το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας της γρίπης των πτηνών H5N1 το 2005. 

Η πιο γνωστή περίπτωση μιας τέτοιας αντίδρασης συνέβη κατά τη διάρκεια μιας προκλινικής δοκιμής φαρμάκων στο Λονδίνο το 2006, όταν έξι υγιείς νεαροί άνδρες είχαν πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων από μια ανοσολογική απάντηση εκτός ελέγχου λόγω ενός φαρμάκου, μόλις 90 λεπτά μετά τη χορήγησή του. Οι έξι αποκαλούνταν «Elephant Men» εξαιτίας της διόγκωσης και της διαμόρφωσης που υπέστησαν, αλλά όλοι επέζησαν του φαρμάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσηλευτεί με κορωνοϊό έχουν πνευμονία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συχνά η κατάστασή τους επιδεινώνεται ξαφνικά περίπου επτά έως 10 ημέρες αφότου παρατηρηθούν τα πρώτα συμπτώματα. 

Η ειδικευμένη στη φλεγμονή γιατρός Jessica Manson του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λονδίνου πιστεύει ότι «συσσωρευμένα στοιχεία υποδεικνύουν πως μια υποομάδα ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19 μπορεί να έχει σύνδρομο κυτοκίνης». Η ίδια έχει προτρέψει τη στενή παρακολούθηση του φαινομένου στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο πονοκέφαλος για τους γιατρούς και τους επιστήμονες είναι πώς να σταματήσουν την «καταιγίδα κυτοκινών», χωρίς να μειώσουν την ανοσολογική άμυνα του ασθενούς. 

Ο καθηγητής ανοσολογίας Stanley Perlman του Πανεπιστημίου της Αϊόβα παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία αυτή τη στιγμή. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης