Ζήσης Ψάλλας

Το 60% των ασθενών που πάσχουν σοβαρά από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 είναι παχύσαρκοι και το 37% είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με βρετανικά στοιχεία που περιέλαβαν 194 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό στην εντατική μονάδα θεραπείας ήταν άνδρες (το 71% των περιπτώσεων) και μόνο 18 ασθενείς (9%) είχαν «σοβαρές συν-νοσηρότητες», όπως υποκείμενες καρδιακές παθήσεις ή ασθένειες των πνευμόνων. Δύο ασθενείς ήταν έγκυες τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές ή να πεθάνουν από λοιμώξεις, όπως η γρίπη.

Οι γιατροί λένε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παχύσαρκων ανθρώπων είναι συνεχώς απασχολημένο για να επιδιορθώνει τις φθορές που προκαλούνται στα κύτταρα λόγω αυξημένης φλεγμονής. Χρησιμοποιώντας πολλή ενέργεια για τον έλεγχο της φλεγμονής σημαίνει ότι το αμυντικό σύστημα του σώματος έχει λίγα μέσα για να υπερασπιστεί μια νέα λοίμωξη όπως ο COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν επίσης να ακολουθούν μια δίαιτα με λίγες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές.

Επίσης το υπερβολικό βάρος στο στήθος καθιστά πιο δύσκολο τους πνεύμονες να επεκταθούν και να εισπνεύσουν οξυγόνο. Με λιγότερο οξυγόνο, τα όργανα είναι πιο πιθανό να αποτύχουν σε περίπτωση λοίμωξης.

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι πνεύμονες των παχύσαρκων ανθρώπων τείνουν να επιδεινώνονται γρηγορότερα όταν ο ιός χτυπά, σε σύγκριση με ένα υγιές άτομο. Ο ιός εξαπλώνεται βαθιά στους πνεύμονες και προκαλεί επιπλοκές, όπως η πνευμονία.

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ενός παχύσαρκου ατόμου να αρρωστήσει σοβαρά από τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης άσκησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τον αριθμό συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής, οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 289, ενώ τα επίσημα κρούσματα είναι πάνω από 5.900. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων είναι πιθανό να είναι περίπου 300.000, διότι για κάθε θάνατο υπάρχουν περίπου 1.000 κρούσματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης