Ζήσης Ψάλλας

Η νόσος COVID-19 έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες. Μια θεωρία είναι ότι η ανδρική σεξουαλική ορμόνη, η τεστοστερόνη, επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει αποδειχθεί πρόσφατα ότι η νόσος COVID-19 μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες αλλάζοντας τη λειτουργία των γονάδων. Θα μπορούσε, λοιπόν, η αυξημένη σοβαρότητα της νόσου στους άνδρες να οφείλεται στη μείωση της τεστοστερόνης;

Οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να έχουν εξασθενημένη ανοσία και έχει αποδειχθεί ότι παράγουν χαμηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων στους ετήσιους εμβολιασμούς κατά της γρίπης.

Παρά τα συνολικά αποτελέσματα καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, εξετάζοντας λίγο περισσότερο την τεστοστερόνη σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτά μπορεί είναι καταστολή, ενίσχυση ή ουδετερότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τόσο διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικές έρευνες, γίνεται σαφές ότι η μέτρηση μόνο ορισμένων ανοσολογικών χαρακτηριστικών σε σχέση με την τεστοστερόνη δεν αντικατοπτρίζει πραγματικά τις συνολικές ανοσολογικές δυνατότητες ενός άνδρα.

Περιπλέκοντας τα πράγματα, υπάρχει και η επιρροή της ηλικίας. Γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση ασθενειών αυξάνεται με την ηλικία. Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για COVID-19 και στα δύο φύλα.

Καθώς οι άνδρες γερνούν, τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μειώνονται, προσφέροντας την πιθανότητα ότι η αυξημένη σοβαρότητα των λοιμώξεων σε ηλικιωμένους άνδρες να οφείλεται σε χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και όχι στην παρουσία τεστοστερόνης.

Για παράδειγμα, οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που είχαν χρόνια νεφρική νόσο είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω λοιμώξεων από άνδρες με υψηλότερα επίπεδα. Αυτό που μπορεί να έχει σχέση εδώ με τη νόσο COVID-19 είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις ήταν λοιμώξεις αναπνευστικού.

Για να γίνει γνωστό πώς επηρεάζει η τεστοστερόνη το ανοσοποιητικό σύστημα, θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν οι επιδράσεις της σε διάφορες λειτουργίες έμφυτης και προσαρμοστικής ανοσίας σε μια ποικιλία ανδρών με διαφορετικές καταστάσεις υγείας και ηλικίες. Τέτοιες έρευνες δεν υπάρχουν προς το παρόν. Έτσι, για την ώρα, θα ήταν συνετό να συμπεράνουμε ότι η τεστοστερόνη μπορεί πράγματι να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό και το αποτέλεσμα που έχει εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν εάν μπορεί να υπάρχει αρνητική ή ευεργετική επίδραση στη σοβαρότητα των μολυσματικών ασθενειών, όπως η νόσος COVID-19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης