Ζήσης Ψάλλας

Ο νέος κορωνοϊός θεωρείται ύπουλος καθώς υπάρχει σημαντική μετάδοση από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Robert Redfield, διευθυντή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 25% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους.

Ο σημαντικός επιπολασμός της ασυμπτωματικής μετάδοσης δεν αποτελεί καλό νέο για τις παγκόσμιες προσπάθειες αναχαίτισης της επιδημίας.

Η πρώτη επιβεβαίωση ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν μια μελέτη ανέφερε ότι μια 20χρονη γυναίκα από το Wuhan της Κίνας μετέδωσε τον κορωνοϊό σε πέντε μέλη της οικογένειας, αλλά η ίδια δεν αρρώστησε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε λίγες περιπτώσεις στις οποίες ένα θετικό άτομο δεν έδειξε ποτέ συμπτώματα. Αντί αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι που ήταν ασυμπτωματικοί κατά την ημερομηνία της διάγνωσής τους εκδήλωσαν συμπτώματα αργότερα. 

Άλλη έρευνα επιβεβαίωσε τα ευρήματα αυτά. Μια μελέτη ασθενών με κορωνοϊό που έγινε από τα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) στην πολιτεία King County της Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι, από τα 23 άτομα που έδειξαν θετικά αποτελέσματα στο διαγνωστικό τεστ, μόνο 10 εμφάνισαν συμπτώματα κατά την ημέρα της διάγνωσής τους. Δέκα άτομα της άλλης ομάδας ανέπτυξαν συμπτώματα μία εβδομάδα αργότερα. «Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον έλεγχο των λοιμώξεων» έγραψαν οι συγγραφείς.

Τα CDC αξιολόγησαν επίσης ασθενείς με κορωνοϊό στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο αγκυροβόλησε στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο. Από τους 3.711 ανθρώπους επί του σκάφους, 712 δοκιμάστηκαν θετικά, αλλά σχεδόν το 50% αυτών δεν είχε συμπτώματα εκείνη τη στιγμή.

Πολλές πρόσφατες μελέτες και αναφορές υποδεικνύουν ότι η προσυμπτωματική και ασυμπτωματική μετάδοση δεν είναι ασυνήθιστη. Έρευνες που εξέτασαν κρούσματα κορωνοϊού στη Σιγκαπούρη διαπίστωσαν ότι από 157 περιπτώσεις 10 αφορούσαν μετάδοση πριν από τα συμπτώματα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση είναι πιθανή μία έως τρεις ημέρες πριν εμφανιστεί η νόσος. Εξάλλου, τον περασμένο μήνα, 14 παίκτες NBA, προπονητές και προσωπικό βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά μισοί από αυτούς δεν είχαν συμπτώματα όταν διαγνώστηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης