Ζήσης Ψάλλας

Το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη (διατίθεται στο εμπόριο ως Splenda) χρησιμοποιείται ευρέως και βρίσκεται σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά διαίτης και τσίχλες. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, είναι ικανό να βλάψει το DNA των κυττάρων μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτι που διασπά το DNA ονομάζεται “γονοτοξικό” και η μελέτη εξέτασε ειδικά την οξική σουκραλόζη-6: αυτή η χημική ένωση παράγεται όταν η σουκραλόζη καταναλώνεται και μεταβολίζεται στο σώμα, όπως αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 2018 σε αρουραίους.

«Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει ένα όριο τοξικολογικής ανησυχίας για όλες τις γονοτοξικές ουσίες που είναι 0,15 μικρογραμμάρια ανά άτομο την ημέρα», λέει η βιοϊατρική μηχανικός Susan Schiffman από το North Carolina State University. «Η εργασία μας υποδηλώνει ότι τα ίχνη οξικής σουκραλόζης-6 σε ένα ημερήσιο ρόφημα με σουκραλόζη υπερβαίνουν αυτό το όριο. Και αυτό δεν υπολογίζει καν την ποσότητα της οξικής σουκραλόζης-6 που παράγεται ως μεταβολίτης αφότου οι άνθρωποι καταναλώσουν σουκραλόζη».

Με άλλα λόγια, η οξική σουκραλόζη6 είναι ήδη παρούσα σε αυτά τα ποτά πριν από την κατάποσή τους, αλλά ακόμη περισσότερο παράγεται στη συνέχεια. Η σουκραλόζη στην πραγματικότητα παρασκευάζεται από μια εκδοχή της οξικής σουκραλόζης6, η οποία συντίθεται από σακχαρόζη (ζάχαρη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών σε ανθρώπινα κύτταρα αίματος και ιστό του εντερικού τοιχώματος για να δουν την αντίδραση τόσο στη σουκραλόζη όσο και στη οξική σουκραλόζη-6. Έγιναν επίσης δοκιμές για τη γενετική δραστηριότητα των κυττάρων του εντέρου, χρησιμοποιώντας τυποποιημένες διαδικασίες ανάλυσης για την ανίχνευση βλάβης στο DNA.

Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν μηχανισμούς που ήταν γονοτοξικοί και κλαστογόνοι (σπάσιμο κλώνων DNA), καθώς επίσης έδειξαν αυξήσεις στην έκφραση γονιδίων που συνδέονται με φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και καρκίνο. Επιπλέον, η επένδυση του εντέρου ήταν κατεστραμμένη.

«Βρήκαμε ότι και οι δύο χημικές ουσίες [σουκραλόζη και οξική σουκραλόζη-6] προκαλούν «διαρρέον έντερο»», είπε η Schiffman. «Βασικά, κάνουν το τοίχωμα του εντέρου πιο διαπερατό. Οι χημικές ουσίες βλάπτουν τις “σφιχτές συνδέσεις” ή τις διεπαφές, όπου τα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου συνδέονται μεταξύ τους».

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει τώρα να σταματήσουν να παίρνουν σουκραλόζη και να καταναλώνουν οτιδήποτε την περιέχει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης