Ζήσης Ψάλλας

Οι κλινικές δοκιμές για τον διαβήτη δείχνουν ότι η θεραπεία με ινσουλίνη δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, παρόλο που μειώνει σημαντικά το σάκχαρο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι μια κατηγορία αντιδιαβητικών δισκίων που δρουν ως αναστολείς του ενζύμου διπεπτιδυλική πεπτιδάση 4 (DPP4), μπορούν να «επαναπρογραμματίσουν» την απόκριση των ανθρώπινων αρτηριών στην ινσουλίνη. Πράγματι, όταν η ινσουλίνη χορηγείται σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν λάβει προηγουμένως έναν αναστολέα DPP4, οδηγεί σε εντυπωσιακή βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων, αντί να προκαλεί οξειδωτική βλάβη.

Οι αναστολείς DPP4 μειώνουν τη γλυκόζη στο αίμα κυρίως διεγείροντας την παραγωγή παγκρεατικής ινσουλίνης. Οι γιατροί τα χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις διαβήτη που δεν χρειάζονται θεραπεία με ινσουλίνη. Επί του παρόντος, δεν συνταγογραφούν συχνά αναστολείς DPP4 σε συνδυασμό με την ινσουλίνη.

Επειδή η μελέτη εξέτασε την ινσουλίνη και τους DPP4, και αμφότερα είναι ήδη εγκεκριμένα και χρησιμοποιούνται στον διαβήτη, τα ευρήματα μπορούν να μεταφραστούν γρήγορα σε ανθρώπους χωρίς την ανάγκη περαιτέρω κυτταρικών και ζωικών μελετών που συνήθως απαιτούνται για νέα φάρμακα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη η ινσουλίνη και οι αναστολείς DPP4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια παραμένουν από τις πιο συχνές, σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές του διαβήτη. Επομένως, υπάρχει μια ανεκπλήρωτη ανάγκη να βρεθούν καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας του διαβήτη, τόσο με τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα όσο και με την αποτελεσματική προστασία όλων των οργάνων που κινδυνεύουν, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Στο μεταξύ, ο συνδυασμός ινσουλίνης με αναστολέα DPP4 μπορεί να αποτρέψει τις καρδιαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη μειώνοντας τη βλάβη στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων που προκαλούνται είτε από υψηλό σάκχαρο στο αίμα είτε από θεραπεία με ινσουλίνη. Τώρα χρειάζονται καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν το κλινικό όφελος αυτού του σχήματος.

Αυτή η νέα ιδέα να συνδυαστεί η ινσουλίνη με έναν αναστολέα DPP4 θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους με διαβήτη και να αποτρέψει μελλοντικά καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης