Ζήσης Ψάλλας

Ένας αλγόριθμος μάθησης έχει πλέον διδαχθεί να προβλέπει τα χρόνια ζωής ενός ατόμου απλά κοιτάζοντας τον αμφιβληστροειδή, που είναι ο ιστός στο πίσω μέρος του ματιού. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αλγόριθμος είναι τόσο ακριβής που έχει προβλέψει την βιολογική ηλικία. Μια δεκαετία μετά τη σάρωση 47.000 ατόμων, 1.871 άτομα είχαν πεθάνει και όσοι είχαν αμφιβληστροειδείς που έμοιαζαν μεγαλύτερης ηλικίας ήταν πιο πιθανό να ανήκουν σε αυτήν την ομάδα.

Για παράδειγμα, εάν ο αλγόριθμος προέβλεπε ότι ο αμφιβληστροειδής ενός ατόμου ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 2%. Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος θανάτου από άλλη αιτία εκτός από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο αυξήθηκε κατά 3%. Τα ευρήματα είναι καθαρά παρατηρητικά, που σημαίνει ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τι συνδέει αυτή τη σχέση σε βιολογικό επίπεδο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο αμφιβληστροειδής είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις βλάβες της γήρανσης. Επειδή αυτός ο ορατός ιστός φιλοξενεί αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, θα μπορούσε να μας πει σημαντικές πληροφορίες για την αγγειακή και εγκεφαλική υγεία ενός ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας του αμφιβληστροειδούς και της μη καρδιαγγειακής/μη καρκινικής θνησιμότητας, μαζί με τα αυξανόμενα στοιχεία της σχέσης μεταξύ ματιού και εγκεφάλου, μπορεί να υποστηρίξουν την ιδέα ότι ο αμφιβληστροειδής είναι το «παράθυρο» των νευρολογικών παθήσεων», έγραψαν οι ερευνητές.

Επειδή μόνο 20 άτομα στη μελέτη πέθαναν λόγω άνοιας, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να συνδέσουν αυτή τη συγκεκριμένη διαταραχή του εγκεφάλου με την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Επισημαίνουν επίσης ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η ιατρική συνεχίζει να αποτρέπει αυτά που κάποτε θα ήταν θανατηφόρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αμφιβληστροειδής θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός φακός για την καρδιαγγειακή υγεία, παρά το γεγονός ότι δεν συνδέθηκε με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Προηγούμενες μελέτες, για παράδειγμα, έδειξαν ότι οι φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Αυτό το σύνολο της έρευνας υποστηρίζει την υπόθεση ότι ο αμφιβληστροειδής είναι ευαίσθητος στις σωρευτικές βλάβες της γήρανσης που αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας», καταλήγουν οι συγγραφείς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης