Ζήσης Ψάλλας

Ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει έναν στους επτά άνδρες. Ο προστάτης, ένα όργανο σε σχήμα καρυδιού, είναι μέρος των αναπαραγωγικών οργάνων των ανδρών, παρέχοντας μέρος του σπερματικού υγρού. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλει την ουρήθρα μέσω της οποίας παροχετεύονται τα ούρα και τον σπερματικό σωλήνα μέσω του οποίου ρέει το σπέρμα. Όπως και με άλλους καρκίνους, ξεκινά όταν τα κύτταρα μεταλλάσσονται, αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και τελικά καταστρέφουν και κλέβουν θρεπτικά συστατικά από τα γύρω υγιή κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα αίτια του καρκίνου του προστάτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ απαριθμούν αρκετούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Όσο μεγαλύτερος είστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να αναπτύξετε καρκίνο του προστάτη.
  • Φυλή: Οι μαύροι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη, να νοσήσουν σε νεαρότερη ηλικία, να έχουν προχωρημένη νόσο πριν διαγνωστεί και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη.
  • Βάρος: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
  • Γενετική: Το να έχετε ένα στενό μέλος της οικογένειας που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη αυξάνει τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι σπάνια στα αρχικά στάδια. Μόλις παρατηρηθούν σημάδια καρκίνου του προστάτη, αυτό συνήθως σηματοδοτεί επιδείνωση της νόσου. Τα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην ούρηση ή μειωμένη δύναμη ούρησης.
  • Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα.
  • Πόνος στα οστά.
  • Στυτική δυσλειτουργία.
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
  • Ανεξήγητος πυρετός.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλα προβλήματα με τον προστάτη, επομένως θα χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν δύο κύριες προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη. Η ορθική εξέταση εκτελείται από τον γιατρό για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αλλαγές στον προστάτη. Δεύτερον, μια εξέταση αίματος για το ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο (PSA) αναζητά αυξημένα επίπεδα, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, πολλά άλλα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του PSA.

Εάν κάποιο από τα παραπάνω είναι μη φυσιολογικό, ο γιατρός και ο ασθενής μπορεί να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε βιοψία προστάτη. 

Υπάρχουν 10 στάδια καρκίνου του προστάτη. Η σταδιοποίηση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά καθορίζεται από την έκταση του κύριου όγκου, εάν έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή άλλα μέρη του σώματος, τα αποτελέσματα της εξέτασης PSA και η βιοψία ή η χειρουργική επέμβαση, η οποία δείχνει πόσο πιθανό είναι ο καρκίνος να έχει αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα. 

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι πιο αποτελεσματική όταν η ασθένεια διαγνωστεί έγκαιρα. Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητη η άμεση θεραπεία. Το να παρακολουθείτε τον καρκίνο μέχρι να μεγαλώσει είναι μερικές φορές αρκετό. Πέρα από την προσέγγιση αναμονής, υπάρχουν οι ακόλουθες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη:

  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη.
  • Ακτινοβολία, η οποία στοχεύει και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
  • Φάρμακα χημειοθεραπείας που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.
  • Κρυοθεραπεία, η οποία παγώνει τα καρκινικά κύτταρα, ή εστιασμένος υπέρηχος υψηλής. έντασης, που σκοτώνει τα κύτταρα με θερμότητα.
  • Θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, η οποία εμποδίζει την παραγωγή τεστοστερόνης.

Πολλοί γιατροί και ασθενείς επιλέγουν να ακολουθήσουν την προσέγγιση της «ενεργητικής παρακολούθησης», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA Internal Medicine. Ενώ προστατεύει την υγεία του ασθενούς μέσω στενής παρακολούθησης, αποφεύγει τις συχνά δύσκολες παρενέργειες των θεραπευτικών επιλογών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης