Θάνος Ξυδόπουλος

Ισπανοί ερευνητές βρήκαν αυξημένο κίνδυνο κατά 30% για τα άτομα που ζούσαν σε θορυβώδεις περιοχές. Αντίθετα, η κατοίκηση κοντά σε πράσινες περιοχές μειώνει τον κίνδυνο έως και 25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των επιπέδων θορύβου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ιδιαίτερα των αιωρούμενων σωματιδίων μικρότερων των 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου (PM2,5) και την έκθεση σε χώρους πρασίνου σε σχεδόν 3.000 ασθενείς με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Hospital del Mar μεταξύ 2005 και 2014. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Χαρτογραφικό Ινστιτούτο της Καταλονίας, καθώς και μοντέλα για την ανάλυση των επιπέδων ατμοσφαιρικών ρύπων, του χάρτη θορύβου της Βαρκελώνης και δορυφορικών εικόνων για τον καθορισμό των περιοχών με βλάστηση. Επίσης, ελήφθη υπόψη το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των περιοχών όπου ζούσαν οι ασθενείς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που ζούσαν σε θορυβώδεις περιοχές παρουσίαζαν πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου στα νευρολογικά ελλείμματα, όπως η δυσλειτουργία του λόγου και η κινητικότητα, χρησιμοποιώντας το NIHSS (National Institute of Health Stroke Scale).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης του εγκεφαλικού τραύματος, της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου που επηρεάζεται, του τύπου του εγκεφαλικού επεισοδίου και της ύπαρξης συναφών παραγόντων κινδύνου (διαβήτης, κολπική μαρμαρυγή, αθηρωματικό φορτίο). 

Το γεγονός ότι, εκτός από αυτούς τους παράγοντες, οι περιβαλλοντικές πτυχές όπως οι χώροι πρασίνου και ο αστικός θόρυβος επηρεάζουν τη σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου δείχνει ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους υγειονομικούς φορείς.

Οι ερευνητές δεν στόχευαν να καθορίσουν ποια επίπεδα θορύβου οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο, αλλά μάλλον να ανιχνεύσουν μια τάση συγκρίνοντας τους ασθενείς που ζούσαν σε θορυβώδεις περιοχές με εκείνους που ζούσαν σε πιο ήσυχες περιοχές. 

Στην Ισπανία, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και η τρίτη αιτία θανάτου στους άνδρες. Εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 στους 6 ανθρώπους καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους (το 2012 προκάλεσε το θάνατο 6,7 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ). Στην Καταλονία καταγράφονται 13.000 περιπτώσεις και 3.800 θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης