Θάνος Ξυδόπουλος

Η συμπλήρωση της βιταμίνης D μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του διαβήτη τύπου 2 σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς και σε αυτούς με προδιαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν τη μελέτη, η Claudia Gagnon και οι συνεργάτες της από το Université Laval στο Κεμπέκ εξέτασαν την επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης D στον μεταβολισμό της γλυκόζης σε ασθενείς που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 ή είχαν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης.

Οι δείκτες της λειτουργίας της ινσουλίνης και του μεταβολισμού της γλυκόζης μετρήθηκαν πριν και ύστερα από έξι μήνες υψηλής δόσης συμπληρώματος βιταμίνης D (περίπου 5-10 φορές τη συνιστώμενη δόση).

Παρόλο που μόνο το 46% των συμμετεχόντων καθορίστηκε ότι είχε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην αρχή της μελέτης, η συμπλήρωση με βιταμίνη D βελτίωσε σημαντικά τη δράση της ινσουλίνης στον μυϊκό ιστό των συμμετεχόντων έπειτα από έξι μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Gagnon ανέφερε: «Ο λόγος για τον οποίο παρατηρήσαμε βελτιώσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης μετά τη συμπλήρωση της βιταμίνης D σε άτομα με υψηλό κίνδυνο διαβήτη ή με νεοδιαγνωσμένο διαβήτη, ενώ άλλες μελέτες απέτυχαν να δείξουν ότι έχει επίδραση σε άτομα με μακροχρόνιο διαβήτη τύπου 2, θα μπορούσε να έγκειται στο γεγονός ότι οι βελτιώσεις στη μεταβολική λειτουργία είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε άτομα με μακροχρόνια ασθένεια ή ότι απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος θεραπείας για να δούμε τα οφέλη».

Η Gagnon λέει ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αξιολογούν εάν υπάρχουν μεμονωμένοι κλινικοί ή γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πώς οι διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στη συμπλήρωση της βιταμίνης D κι εάν η θετική επίδραση στον μεταβολισμό διατηρείται μακροπρόθεσμα.

Η ειδικός πρόσθεσε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία και ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα αυτά.

Πηγή: Effects of 6-month vitamin D supplementation on insulin sensitivity and secretion: a randomized, placebo-controlled trial.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης