Τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (Tregs) βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και της αυτοανοσίας στο σώμα. Τα Tregs είναι τόσο σημαντικά που στην πραγματικότητα οι επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία σταθερών επαγόμενων Tregs (iTregs) στο εργαστήριο για χρήση τους ως θεραπεία στις αυτοάνοσες ασθένειες καθώς και στην απόρριψη σε μεταμοσχευμένα όργανα. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί δύσκολο να βρεθούν τα σωστά μοριακά συστατικά για τη δημιουργία σταθερών iTregs.

Τώρα, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας και Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory της La Jolla αναφέρουν ότι η βιταμίνη C και κάποια ένζυμα που λέγονται οι TET πρωτεΐνες μπορούν να συνεργαστούν για να δώσουν στα Tregs τη σωτήρια δύναμή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση των iTreg που παράγονται in vitro», ανέφερε ο LJI Xiaojing Yue, πρώτος συγγραφέας της σχετικής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EMBO Reports. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα είδη προκαλούμενων Tregs μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών και τη μεταμόσχευση οργάνων», ανέφερε.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη ανακάλυψη ότι η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ενζυματική δραστηριότητα των πρωτεϊνών TET και να προωθήσει τη δημιουργία iTregs υπό εργαστηριακές συνθήκες.

Αυτό το εύρημα ήταν ενθαρρυντικό, αλλά οι επιστήμονες ήθελαν επίσης να αναλύσουν τα πρότυπα της γονιδιακής έκφρασης και άλλα βασικά επιγενετικά χαρακτηριστικά των επαγόμενων Tregs.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Daniela Samaniego-Castruita, ηγήθηκε της ανάλυσης της γονιδιακής έκφρασης και των επιγενετικών αλλαγών στα iTregs. Ένας σημαντικός τύπος επιγενετικής τροποποίησης περιλαμβάνει το ίδιο το DNA μέσω της προσθήκης ή απομάκρυνσης μορίων που ονομάζονται μεθυλομάδες από τις κυτοσίνες, μία από τις τέσσερις βάσεις DNA. Οι ομάδες μεθυλίου μπορούν να οξειδωθούν με ένζυμα ΤΕΤ. Όλες αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν τελικά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα “διαβάζουν” το DNA.

Ένας άλλος τύπος επιγενετικής αλλαγής περιλαμβάνει την αλλαγή της προσβασιμότητας του DNA: εάν το DNA είναι χαλαρά ή σφιχτά περιτυλιγμένο. 

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρωτεΐνες ΤΕΤ είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση της γονιδιακής έκφρασης και των επιγενετικών χαρακτηριστικών που καθιστούν τα Tregs όπως είναι. Και η προσθήκη βιταμίνης C οδήγησε σε iTregs με παρόμοια παρόμοια γονιδιακή έκφραση και επιγενετικά χαρακτηριστικά με τα φυσιολογικά “άγριου τύπου” Tregs που βρίσκονται στο σώμα. 

«Ψάχνουμε για περισσότερα μικρά μόρια για να σταθεροποιήσουμε τη δραστηριότητα των TET και να δημιουργήσουμε προκαλούμενα Treg που είναι ακόμη πιο σταθερά», είπε ο Yue. Αυτά τα παραγόμενα Tregs θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών.

Η έρευνα μας δίνει έναν νέο τρόπο να σκεφτούν οι επιστήμονες για τη θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης