Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη εξέτασε την επίδραση των στατινών στη αρνητική συναισθηματική προκατάληψη, έναν δείκτη για τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές με επικεφαλής την Amy Gillespie, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διεξήγαγαν τη διαδικτυακή μελέτη παρατήρησης από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, στο αποκορύφωμα της πανδημίας SARS-CoV-2, όταν τα παγκόσμια επίπεδα άγχους ήταν αυξημένα και η επίπτωση των ψυχιατρικών διαταραχών αυξήθηκε.

Πάνω από 2.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα ψυχιατρικά συμπτώματα, τα φάρμακα και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής τους. Εκτελούσαν επίσης γνωστικές εργασίες που αποσκοπούσαν στη μέτρηση της μνήμης, της ανταμοιβής και της επεξεργασίας συναισθημάτων, οι οποίες συνδέονται με την ευαλωτότητα στην κατάθλιψη. Μια εργασία απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τις συναισθηματικές εκφράσεις των προσώπων, που εμφάνιζαν διάφορους βαθμούς φόβου, ευτυχίας, λύπης, αηδίας, θυμού ή φόβου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων (84%) δεν έπαιρνε κανένα φάρμακο, αλλά μια μικρή ομάδα έπαιρνε είτε μόνο στατίνες (4%) είτε μόνο μια κατηγορία φαρμάκων κατά της υπέρτασης (6%) είτε και τα δύο (5%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες που έπαιρναν στατίνες ήταν λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν φοβισμένα ή θυμωμένα πρόσωπα και πιο πιθανό να τα αναφέρουν ως θετικά, υποδεικνύοντας ότι είχαν μειωμένη αρνητική συναισθηματική προκατάληψη.

Η Gillespie είπε ότι «διαπιστώθηκε ότι η λήψη στατινών συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αρνητικής συναισθηματικής προκατάληψης κατά την ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου· αυτό δεν παρατηρήθηκε με τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση».

«Γνωρίζουμε ότι η μείωση της αρνητικής συναισθηματικής προκατάληψης μπορεί να είναι σημαντική για τη θεραπεία της κατάθλιψης», είπε η Gillespie. «Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά καθώς παρέχουν ενδείξεις ότι οι στατίνες μπορεί προστατεύουν από την κατάθλιψη. Ιδιαίτερα, είδαμε αυτά τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του πλαισίου υψηλού στρες της πανδημίας COVID-19. Τα ευρήματά μας παρέχουν την πρώτη πιθανή ένδειξη για οφέλη των στατινών στην ψυχική υγεία», καθώς φαίνεται να επηρεάζουν την επεξεργασία των συναισθημάτων.

Παραμένει ασαφές πώς ακριβώς οι στατίνες θα μπορούσαν να προστατεύσουν από ψυχικές ασθένειες, αλλά μια πιθανότητα είναι ότι μπορεί να λειτουργούν μέσω αντιφλεγμονωδών μηχανισμών, οι οποίοι έχουν επίσης εμπλακεί στην κατάθλιψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης