Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μεγάλη μελέτη μεσήλικων γυναικών δείχνει ότι οι σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές στον σκελετικό μυ είναι μέρος της καθημερινής ζωής για τις γυναίκες στα 50 τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μεταβαίνουν από την περιεμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση και η παραγωγή οιστρογόνων σταματά. Η απώλεια οιστρογόνων έχει επίδραση στους μυς και οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας. Η σωματική δραστηριότητα όμως μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζαμε ήδη ότι τα οιστρογόνα έχουν ρόλο στη ρύθμιση των μυϊκών ιδιοτήτων» λέει η διδακτορική φοιτήτρια Hanna-Kaarina Juppi. «Ακολουθώντας την ορμονική κατάσταση, μετρώντας πολλές πτυχές των μυών και λαμβάνοντας υπόψη την ταυτόχρονη χρονολογική γήρανση των γυναικών που διέρχονται την εμμηνόπαυση, καταφέραμε να δείξουμε ότι η μείωση της μυϊκής μάζας συμβαίνει ήδη στην πρώιμη εμμηνόπαυση».

Στην τρέχουσα μελέτη, το μέγεθος των μυών μετρήθηκε στην περιεμμηνόπαυση και επίσης μετά την εμμηνόπαυση, όταν η εμμηνόρροια είχε σταματήσει μόνιμα. Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 51,5 ετών στην αρχή της μελέτης και 53 ετών στις τελικές μετρήσεις, οπότε η μέση διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση ήταν 1,5 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρόνος που χρειάζεται η κάθε γυναίκα για να περάσει από την εμμηνόπαυση διαφέρει. Σε αυτή τη μελέτη κυμάνθηκε από λιγότερο από 6 μήνες έως περισσότερα από 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μείωση της μυϊκής μάζας ήταν κατά μέσο όρο 1%.

Ο Juppi συνεχίζει: «Η παρατηρούμενη αλλαγή δεν είναι μεγάλη, αλλά η μείωση συμβαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να έχει αντίκτυπο στον μεταβολισμό, καθώς οι μύες είναι σημαντικοί ρυθμιστές του μεταβολισμού ολόκληρου του σώματος».

Η σωματική δραστηριότητα βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες που ήταν πιο δραστήριες είχαν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα πριν και μετά την εμμηνόπαυση σε σύγκριση με τις λιγότερο ενεργές γυναίκες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης