Η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, 19:37
Η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ζήσης Ψάλλας

Οι γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 50 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland.

H καθηγήτρια Gita Mishra δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώιμη εμμηνόπαυση θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από ένα μη θανατηφόρο καρδιακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή, στηθάγχη ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών που παρουσιάζουν πρόωρη εμμηνόπαυση ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν μη θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 60 ετών», δήλωσε η Mishra. «Αυτό συγκρίνεται με τις γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση ηλικίας μεταξύ 50 και 51 ετών, που θεωρείται η τυπική περίοδος εμφάνισης. Οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 44 ετών με εμμηνόπαυση είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιαγγειακή πάθηση».

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει σχέση μεταξύ πρώιμης εμμηνόπαυσης και θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων.

«Η σχέση με μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν ασαφής μέχρι τώρα», είπε η Mishra. «Το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης μπορεί επίσης να ενισχύσει τη σχέση ανάμεσα στην πρώιμη εμμηνόπαυση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου της γυναίκας».

Τα στατιστικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν από περισσότερες από 300.000 γυναίκες σε 15 μελέτες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τη συνεργατική βάση δεδομένων InterLACE.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα νέα στοιχεία θα έχουν σημαντικές κλινικές συνέπειες και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η έγκαιρη κλινική διάγνωση θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας στα μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια. Η ταυτοποίηση των γυναικών με πρώιμη εμμηνόπαυση προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους γιατρούς να συνεργαστούν μαζί τους για να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται ενεργά τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Lancet Public Health.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, 19:37