Ζήσης Ψάλλας

Η βαρφαρίνη χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη των επικίνδυνων θρόμβων αίματος που προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή η βαρφαρίνη αλληλεπιδρά με τη δράση της βιταμίνης Κ στο αίμα, μεγάλες διακυμάνσεις στην πρόσληψη της βιταμίνης Κ μπορεί να διαταράξουν αυτή την ισορροπία.

Η τρέχουσα σύσταση για διατήρηση μιας συνεπούς καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης Κ συχνά “μεταφράζεται” στους ασθενείς ότι πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη βιταμίνης Κ.

Αλλά σύμφωνα με μια νέα κλινική δοκιμή, οι ασθενείς θα ήταν καλύτερα να συμβουλεύονται να αυξήσουν τη ποσότητα της βιταμίνης Κ στη διατροφή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με βαρφαρίνη θα ωφεληθούν από την αύξηση της καθημερινής πρόσληψης της βιταμίνης Κ», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Guylaine Ferland, καθηγήτρια διατροφής στο Université de Montréal και επιστήμονας στο ερευνητικό κέντρο του Μόντρεαλ Heart Institute. «Τούτου λεχθέντος και έχοντας υπόψη την αλληλεπίδρασης της βιταμίνης Κ και της δράσης του φαρμάκου, είναι σημαντικό οι (υψηλότερες) ημερήσιες δόσεις βιταμίνης Κ να είναι όσο το δυνατόν πιο συνεπείς».

Η Ferland παρουσίασε την έρευνα στο “Nutrition 2019”, την ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition, που πραγματοποιήθηκε στις 8-11 Ιουνίου 2019 στη Βαλτιμόρη.

Η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη ανταποκρίνονται σε μια διαιτητική παρέμβαση με στόχο τη συστηματική αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Κ.

Οι ερευνητές ενέγραψαν 46 ασθενείς με ιστορικό αστάθειας στην αντιπηκτική αγωγή. Οι μισοί παρέστησαν σε συνεδρίες διαιτητικής συμβουλευτικής που παρείχαν γενικές πληροφορίες για τη διατροφή, ενώ οι άλλοι μισοί παρέστησαν σε συμβουλευτικές συνεδρίες που επικεντρώθηκαν στην αύξηση της πρόσληψης πράσινων λαχανικών και πλούσιων σε βιταμίνη K ελαίων και βοτάνων.

Μετά από έξι μήνες, το 50% όσων πήραν τη συμβουλή να αυξήσουν τη βιταμίνη Κ διατηρούσαν σταθερά επίπεδα αντιπηκτικής λειτουργίας, σε σύγκριση με μόλις το 20% αυτών που έλαβαν τη γενική διατροφική συμβουλή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που παίρνουν βαρφαρίνη θα ωφεληθούν από την κατανάλωση τροφών που παρέχουν τουλάχιστον 90 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ την ημέρα για τις γυναίκες και 120 μικρογραμμαρίων την ημέρα για άνδρες, δήλωσε η Ferland.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης