Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη σε περίπου 1,8 εκατομμύρια παιδιά, στη Σουηδία, διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι για αυτισμό και κατάθλιψη ήταν σημαντικά υψηλότεροι εάν η μητέρα νοσηλευόταν με λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο νευρικό σύστημα

Με βάση τα στοιχεία από το Μητρώο Ιατρικών Γέννησης για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια παιδιά, που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1973 και 2014, οι συγγραφείς κατέγραψαν πόσες από τις μητέρες τους είχαν νοσηλευτεί με λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν έπειτα τα παιδιά και την ψυχική τους υγεία μέσω του νοσοκομειακού μητρώου μέχρι το 2014, όταν τα πιο ηλικιωμένα άτομα έφτασαν 41 χρονών.

Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας ενός παιδιού και της λοίμωξης της μητέρας του. Ενώ η μελέτη δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής, οι συγγραφείς διαπίστωσαν πως όταν μια έγκυος πηγαίνει στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης, το παιδί της είναι πιο πιθανό να εμφανίσει αυτισμό και κατάθλιψη αργότερα στη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ αυτών των παιδιών, ο κίνδυνος ήταν κατά 79% αυξημένος για τον αυτισμό και κατά 24% για κατάθλιψη.

Φλεγμονώδης αντίδραση

«Βρήκαμε στοιχεία ότι η λοίμωξη της μητέρας κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής αύξησε τον κίνδυνο αυτισμού και ενδεχομένως της κατάθλιψης στο παιδί», είπαν οι συγγραφείς.

Πρόσφατες μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι οι μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο νευρικό σύστημα, μεταβάλλοντας την έκφραση των γονιδίων στον εγκέφαλο και αλλάζοντας την αρχιτεκτονική του. Το θέμα είναι ότι πολλές από αυτές τις μελέτες σημειώνουν επίσης ότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν, οπότε η απάντηση σε αυτό το παζλ μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη.

Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα πριν οι επιστήμονες μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα τι συμβαίνει. Εν τω μεταξύ, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια έγκυος γυναίκα είναι να παραμένει υγιής και να τηρεί τις ιατρικές συμβουλές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης