Ζήσης Ψάλλας

Τα φάρμακα για την καταστολή του οξέος του στομάχου αυξάνουν τις πιθανότητες αποικισμού του εντέρου από μικροοργανισμούς ανθεκτικούς σε πολλά φάρμακα (MDROs: multidrug-resistant microorganisms), σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Roel P.J. Willems, MD, από τα Ιατρικά Κέντρα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 26 μελέτες παρατήρησης για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων κατασταλτικών του γαστρικού οξέος και του κινδύνου εντερικού αποικισμού με MDRO.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 38,9% των ασθενών στις περιλαμβανόμενες μελέτες ήταν χρήστες φαρμάκων που καταστέλλουν τα οξέα. Μεταξύ των 22.305 ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση, η καταστολή οξέος αύξησε τις πιθανότητες εντερικής μεταφοράς MDROs της σειράς Enterobacterales και ανθεκτικών στη βανκομυκίνη εντεροκόκκων κατά 75%. 

«Αν και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων είναι γενικά ασφαλείς, ακόμη και σπάνιες μολυσματικές και μη λοιμώδεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σημαντικές σε επίπεδο πληθυσμού δεδομένης της ευρείας χρήσης τους» γράφτηκε σε ένα editorial της μελέτης. «Είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων είναι υπερβολικά συνταγογραφημένα φάρμακα, και δεδομένης της γνωστής τους σχέσης με μια ποικιλία ανεπιθύμητων ενεργειών, το σημαντικό ζήτημα είναι πώς μπορούμε να μειώσουμε την ακατάλληλη χρήση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης