Θάνος Ξυδόπουλος

Οι περισσότεροι άνθρωποι ιδρώνουν όταν ασκούνται ή όταν ο καιρός είναι ζεστός. Αλλά μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν πολύ περισσότερο από αυτό. Η υπερίδρωση -η υπερβολική εφίδρωση- μπορεί να είναι μια καταστροφική κατάσταση που έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, μπορεί ακόμη και να αποτρέψει κάποιον από την εκτέλεση των καθημερινών εργασιών του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές του σώματος που επηρεάζονται από την υπεριδρωσία είναι τα χέρια, τα πόδια, οι μασχάλες, το πρόσωπο και το κεφάλι, αν και μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν παντού. Τα άτομα με υπεριδρωσία συχνά ιδρώνουν ακόμα και όταν ο καιρός είναι κρύος.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί υπερβολική εφίδρωση, αλλά πιστεύεται ότι τα νεύρα που προκαλούν ιδρώτα γίνονται υπερβολικά ενεργά.

Η υπεριδρωσία συχνά ξεκινά από την παιδική ηλικία ή την εφηβεία, αλλά μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής. Υπάρχει και ένα γενετικό στοιχείο, καθώς συχνά καταγράφεται οικογενειακό ιστορικό σε άτομα που έχουν υπερβολική εφίδρωση στα χέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη εξέτασε 268 άτομα τα οποία απάντησαν σε 600 ερωτήσεις. Διαπιστώθηκε ότι η υπεριδρωσία έχει ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας. Στο ήπιο τέλος του φάσματος, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ελάχιστα – μια μικρή ταλαιπωρία ή μια μικρή αμηχανία. Όμως, καθώς η σοβαρότητα αυξάνεται, ο αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής γίνεται σημαντικός. Η κατάσταση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, επηρεάζοντας τις επιλογές σταδιοδρομίας των ανθρώπων και οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση. Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο ιδρωμένα χέρια που δυσκολεύονται να κρατήσουν ένα στυλό ή να χρησιμοποιήσουν ένα πληκτρολόγιο.

Τα άτομα με υπεριδρωσία έχουν συχνά άγχος σε εργασιακές καταστάσεις, όπως συνεντεύξεις εργασίας ή συναντήσεις. Η κοινωνική τους ζωή μπορεί να επηρεαστεί, με πολλούς ανθρώπους να νιώθουν ντροπιασμένοι από την εφίδρωση τους, και κάποιοι έχουν αποφύγει να σχηματίσουν στενές σχέσεις εξαιτίας αυτού. Μερικοί άνθρωποι πρέπει να αλλάζουν τα ρούχα τους πολλές φορές.

Χωρίς σαφή κατανόηση του τι προκαλεί την υπερίδρωση, είναι δύσκολο να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες.Η ευαισθητοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για να μπορούν οι άνθρωποι να αισθάνονται άνετα και να πάνε στο γιατρό για να ζητήσουν βοήθεια και συμβουλές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης